Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν απέκλεισε 10 τράπεζες από πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι τράπεζες οι οποίες έχουν βρεθεί ένοχες για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν λάβει «μέτρα επανόρθωσης», προτού τους επιτραπεί ξανά να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες ως διαχειριστές.

Η Κομισιόν απέκλεισε 10 τράπεζες από πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλείσει 10 τράπεζες από τη διαχείρηση πωλήσεων ομολόγων για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ, λόγω παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανονισμών. 

Η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων ξεκινά σήμερα Τρίτη, με την πώληση 10ετούς τίτλου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, από την κοινοπρακτική έκδοση έχουν αποκλειστεί 10 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα όπως η JP Morgan, η Citigroup, η Bank of America και η Barclays. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της βρετανικής εφημερίδας, οι τράπεζες αποκλείστηκαν λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς. 

Οι τράπεζες οι οποίες έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. «δεν θα λάβουν πρόσκληση να υποβάλlουν προσφορές σε κοινοπρακτικές συναλλαγές», ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται την έκδοση χρέους για λογαριασμό της Ε.Ε.

Οι τράπεζες οι οποίες έχουν βρεθεί ένοχες για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν λάβει «μέτρα επανόρθωσης», προτού τους επιτραπεί ξανά να υποβάλουν προσφορές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

Οι Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit δεν έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν, επειδή συμμετείχαν σε καρτέλ στο trading ομολόγων πριν από μια δεκαετία. Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays, μαζί με τη NatWest, αποκλείστηκαν επειδή πριν από δύο χρόνια είχαν βρεθεί ένοχες για χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων την περίοδο 2007 με 2013.

Εκτός έμειναν και η Deutsche Bank και Crédit Agricole, εξαιτίας απόφασης του Απριλίου, σύμφωνα με την οποία συμμετείχαν σε διαφορετικό καρτέλ στο trading ομολόγων. 

Οι 10 τράπεζες που αποκλείστηκαν βρίσκονται στη λίστα των 39 «primary dealers», δηλαδή των τραπεζών που έχουν την ευθύνη να υποβάλλουν προσφορές για ομόλογα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. 

Στη σημερινή πώληση θα συμμετάσχουν ως διαχειριστές οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander. Οι προσφορές για το ομόλογο των €20 δισ. έχουν ξεπεράσει τα €140 δισ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v