Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων στη Λευκορωσία

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι αρκετά εξέχοντα επιχειρηματικά πρόσωπα που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο. Οι δυτικές χώρες συντόνισαν τις ενέργειές τους για να ενισχύσουν την πίεση.

ΕΕ: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων στη Λευκορωσία

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον 78 Λευκορώσων και 8 οντοτήτων. Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων.

Επιπλέον, ορίστηκαν επτά άτομα και μία οντότητα που υπόκεινται σε αυτόν τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων σε σχέση με την αναγκαστική και παράνομη προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Ποτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι επίσης αρκετά εξέχοντα επιχειρηματικά πρόσωπα που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο. Αυτές οι κυρώσεις, επομένως, στέλνουν ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντρ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος.

Η ΕΕ δεν στέκεται μόνη της στην απάντησή της στην κρίση στη Λευκορωσία. Είμαστε ενωμένοι στη δράση μας με τους συναδέλφους μας.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της ΕΕ.

Στις 24 και 25 Μαΐου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία καταδίκασε έντονα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair και κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατόν βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων. Κατά συνέπεια, στις 4 Ιουνίου το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει απαγόρευση της υπερπτήρησης του εναέριου χώρου της ΕΕ και της πρόσβασης σε αεροδρόμια της ΕΕ σε κάθε είδους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας.

Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει έναν πραγματικό και χωρίς αποκλεισμούς εθνικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστολή.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση με μια ποικιλία μέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Παράλληλα, είναι έτοιμη να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

Οι δυτικές χώρες συντόνισαν τις ενέργειές τους

Εναν μήνα μετά τον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair σε προσγείωση στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι δυτικές χώρες συντόνισαν τις ενέργειές τους για να ενισχύσουν την πίεση επί του λευκορώσου προέδρου με την επιβολή ατομικών και οικονομικών κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αποφάσισαν να επιβάλουν τιμωρητικές κυρώσεις κατά δεκάδων προσώπων ή εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Μινσκ.

Οι 27 συμφώνησαν επίσης κατά την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο να πλήξουν σημαντικές πηγές εισοδήματος του λευκορωσικού καθεστώτος. Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο με την εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, την οποία και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις τους. Εκείνη τους παρέδωσε κατάλογο κρατικών εταιρειών κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν χρειασθεί η λήψη νέων μέτρων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόσθεσαν 78 ονόματα και 8 οργανισμούς στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Αμυνας και Μεταφορών στη Λευκορωσίας ενέχονται απευθείας στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου για την σύλληψη δύο επιβατών, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της ρωσίδας φίλης του Σοφία Σαπέγκα.

Οι 27 πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος Λουκασένκο και ενέταξαν στην μαύρη λίστα της ΕΕ έναν ακόμη γιο του λευκορώσου προέδρου, τον Ντμίτρι και την σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Βίκτορ.

Στην συνέχεια, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, «από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

«Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά την Λευκορωσία και τα εισοδήματα του Κράτους και κατά συνέπεια πόρους από τους οποίου εξαρτώνται πλήρως ο Λουκασένο και το καθεστώς του», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση τιμωρεί μία ενέργεια αεροπειρατείας», σχολίασε ο Ζαν Ασελμπορν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ποτάσας και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από την πρώην σοβιετική δημοκρατία όπως το ντίζελ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Θα απαγορευθούν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χορήγηση νέου τραπεζικού δανείου στην κεντρική τράπεζα ή στις τράπεζες και οργανισμούς που ελέγχονται κυρίως από το Κράτος. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως οι επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά προϊόντα κά, ενώ θα συνεχισθεί το εμπάργκο για τα όπλα για να περιλάβει τα κυνηγετικά και αθλητικά όπλα, καθώς και εξοπλισμό παρακολούθησης.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις «πρωτοφανείς» και «πολύ ισχυρές» κυρώσεις κατά του καθεστώτος και ευχαρίστησε την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την ενότητά τους. «Είμαι ευγνώμων προς την δημοκρατική κοινότητα για την υιοθέτηση αυτής της κοινής στάσης. Οι κυρώσεις είναι ισχυρότερες όταν είναι προϊόν συντονισμού», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v