Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ασθενείς οι πιέσεις του πληθωρισμού των ΗΠΑ στην ευρωζώνη

Μέτριο αντίκτυπο βλέπει η πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και δεν αποκλείει ορισμένα κανάλια μεταφοράς. "Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως φέτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση", δήλωσε.

Λαγκάρντ: Ασθενείς οι πιέσεις του πληθωρισμού των ΗΠΑ στην ευρωζώνη

Mόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη θα έχει η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι προβλέψεις για τις πληθωριστικές πιέσεις ανάφκασαν την περασμένη εβδομάδα τη Fed να αλλάξει τη στάση της σχετικά με τους κινδύνους από το ανοδικό ράλι στις τιμές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πίεση μπορεί να μεταφερθεί "μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο", είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της ευρωζώνης "αναμένεται να είναι μέτριος".

"Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως φέτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση, αλλά αναμένεται να παραμένουν ασθενείς", σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Επισήμανε δε ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη", ενώ υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ από την πανδημία έχει προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι στην Ευρωζώνη.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγµατεύσεις για τους μισθούς, αν και διευκρίνισε ότι δεν φαίνονται σοβαροί λόγοι που να προμηνύουν "ότι οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι σε επίπεδα που θα οδηγούσαν σε πληθωρστική πίεση".

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το μακροοικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πιο χρήσιμο πλαίσιο, με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες για να έχουμε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές».

Τέλος, σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι έχουν συχνά επικριθεί λόγω των πιθανών παρενεργειών τους, αλλά η εκτίμηση της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι θετική, καθώς τα οφέλη συνεχίζουν να υπερβαίνουν το κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v