Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση A+/A-1 της Κίνας

Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα των κινεζικών τραπεζών έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά. Αναλυτές μιλούν για μια ευκαιρία που εξετάζεται από το Πεκίνο, να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία σε κεφάλαια να βγουν από τη χώρα.

S&P: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση A+/A-1 της Κίνας

 Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγησης A+/A-1 για την Κίνα με σταθερές προοπτικές, λέγοντας ότι η χώρα είναι πιθανόν να διατηρήσει μια πάνω από τον μέσο όρο οικονομική ανάπτυξη, σε σύγκριση με άλλες μεσαίου εισοδήματος οικονομίες, τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό εν μέρει οφείλεται στον αποτελεσματικό περιορισμό της πανδημίας της Covid-19 και της γρήγορης κυκλοφορίας των εμβολίων», ανέφερε σήμερα ο οίκος σε έκθεσή του. «Αναμένουμε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος, πριν μετριαστεί περίπου στο 5% από το 2022-2024», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα των κινεζικών τραπεζών έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά και αναλυτές μιλούν για μια ευκαιρία που εξετάζεται από το Πεκίνο να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία σε κεφάλαια να βγουν από τη χώρα.

Η υψηλή ζήτηση για κινεζικά προϊόντα στη διάρκεια της πανδημίας έχει αυξήσει τα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι και τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα. Ταυτόχρονα η ισχυρή οικονομία έχει προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, που αγοράζουν μετοχές και ομόλογα της χώρας.

Πάνω από 260 δισ. δολάρια αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στο 5μηνο του έτους,  παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2002, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Ωστόσο οι τράπεζες της Κίνας δεν έχουν πολλά κανάλια για να χρησιμοποιήσουν το συνάλλαγμά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v