Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαιρούνται οι τράπεζες από τον νέο παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν θα υπάγεται στο νέο αυστηρότερο διεθνές φορολογικό πλαίσιο, σε μια σημαντική νίκη του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΟΣΑ.

Εξαιρούνται οι τράπεζες από τον νέο παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να κερδίσει την εξαίρεση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τους νέους παγκόσμιους κανόνες για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Όπως ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές των Financial Times, στις συνομιλίες που διεξάγονται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει γίνει δεκτό το βρετανικό αίτημα να εξαιρεθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας από τη νέα παγκόσμια φορολογική συμφωνία.

Χωρίς την εξαίρεση, οι τράπεζες του City θα πλήρωναν μικρότερο φόρο στη Βρετανία και περισσότερο στις άλλες χώρες.

Η πρόταση για την εξαίρεση των τραπεζών είχε πέσει στο τραπέζι στον πρώτο γύρο των συνομιλίων που συντόνισε ο ΟΟΣΑ για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ο οποίος ήταν επικεντρωμένος στο πού θα πρέπει να φορολογούνται οι πολυεθνικές εταιρείες.

Το δεύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων έχει επικεντρωθεί στην εδραίωση ενός παγκόσμιου κατώτατου φόρου για τα κέρδη των εταιρειών ύψους 15%.

Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είχαν ασκήσει πιέσεις για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές, ιδίως οι αμερικανικοί ψηφιακοί κολοσσοί, θα πληρώνουν περισσότερο φόρο στις χώρες που δραστηριοποιούνται παρά σε αυτές όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά συμφωνήσει στη φορολόγηση των πολυεθνικών με βάση το πού δραστηριοποιούνται αλλά διαμήνυσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι κανόνες αυτοί πρέπει να ισχύουν για όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού.

«Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία» ανέφερε πηγή στους Financial Times.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v