Αρνητική δημοσκοπική εικόνα για τον υποψήφιο του CDU/CSU Άρμιν Λάσετ

Στην τρίτη θέση προτίμησης ο Λάσετ στο ερώτημα για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, χάνοντας έξι μονάδες. Για πρώτη φορά στην κορυφή των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Γερμανίας ο καιρός.

Αρνητική δημοσκοπική εικόνα για τον υποψήφιο του CDU/CSU Άρμιν Λάσετ

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία, ο Άρμιν Λάσετ, φαίνεται ότι υφίσταται ήδη τις συνέπειες των χειρισμών του μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, όπως και το περιστατικό όπου συνελήφθη να γελάει ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφραζε τη θλίψη του για τα θύματα.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv, στην (υποθετική) ερώτηση για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο κ. Λάσετ χάνει 6 μονάδες και πέφτει για πρώτη φορά στην τρίτη θέση με το 17%, πίσω από την υποψήφια των Πρασίνων, την Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συγκεντρώνει την προτίμηση του 19% των ερωτηθέντων, και τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος λαμβάνει το 17%. Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων δεν επιλέγει κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Forsa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, ο κ. Λάσετ χαρακτηρίζεται «συμπαθής» μόλις από το 17% των ερωτηθέντων, ενώ ανάλογη κρίση για την κυρία Μπέρμποκ και τον κ. Σολτς εκφράζει το 33%. «Ικανό και αποφασιστικό» τον θεωρεί μόνο το 13%, έναντι 29% για τον κ. Σολτς και 27% για την κυρία Μπέρμποκ. Η μόνη κατηγορία στην οποία ο Άρμιν Λάσετ κερδίζει τους αντιπάλους του είναι αυτή του «πολιτικού που βρίσκεται κοντά στους πολίτες»: συγκεντρώνει 31%, ενώ ο υποψήφιος του SPD το 23% και η υποψήφια των Πρασίνων το 22%.

Ενδεικτικό πάντως του πόσο επηρέασαν τους Γερμανούς οι πρόσφατες καταστροφές είναι το γεγονός ότι στην ιεράρχηση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, η κακοκαιρία βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή, ενώ η πανδημία πέφτει στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2020. Ακολουθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές και το κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v