Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλοί νεκροί, τεράστιες καταστροφές από τα 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή

Τουλάχιστον 227 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα η χώρα. Ο σεισμός σημειώθηκε 8 χλμ από την πόλη Petit Trou de Nippes, με εστιακό βάθος 10 χλμ. Εγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική.

Πολλοί νεκροί, τεράστιες καταστροφές από τα 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή

Ο σεισμός που συγκλόνισε το νοτιοδυτικό ήμισυ της Αϊτής σήμερα το πρωί προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 227 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας, της οποίας ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 29 θανάτους.

"Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε σε 227, από τους οποίους 158 καταγράφηκαν στον νότο. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι", έγραψε η υπηρεσία στο Twitter.

"Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες", πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός σημειώθηκε 8 χλμ από την πόλη Petit Trou de Nippes, με εστιακό βάθος 10 χλμ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφερε πως ο σεισμός ήταν 7,6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο σύνολο της χώρας και υλικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου.

Ο ισχυρός σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων, ανέφερε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της χώρας Ζερί Σαντλέρ. «Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό», επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.

Το USGS εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για θύματα από τον σεισμό, λέγοντας πως είναι πιθανό να υπάρξει υψηλός αριθμός θυμάτων και πως η καταστροφή πιθανόν θα είναι ευρεία.

Σημειώνεται πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική.

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι, που έληξε μετά από λίγη ώρα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό, και εξουσιοδότησε την άμεση αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2010 είχε σημειωθεί αντίστοιχου μεγέθους σεισμός στη χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 300.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις επίσημες εκτίμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v