Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου στο Αφγανιστάν

Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του παρά την κατακραυγή ο πλανητάρχης. Εξοπλίσαμε τους Αφγανούς, αυτοί δεν έδωσαν τη μάχη. Δεν έκανα το λάθος να αφήσω τις ΗΠΑ σε ένα πόλεμο που θα κρατήσει για πάντα, δήλωσε. Τι είπε για την εκκένωση.

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου στο Αφγανιστάν

Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια για να εξασφαλίσουμε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μας επιτεθεί ξανά, είπε ο Τζο Μπάιντεν, προσπαθώντας να απαντήσει στην σκληρή κριτική που δέχεται για τις εξελίξεις.

Δουλειά μας δεν ήταν να χτίσουμε ένα κράτος, ήταν να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες και το πετύχαμε υποστήριξε. Δήλωσε ότι έγιναν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ακόμα και σε χώρες που οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιωτική παρουσία και ότι αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και στο Αφγανιστάν.

«Στέκομαι ξεκάθαρα υπέρ της απόφασής μου να αποσυρθούμε», δήλωσε. «Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν έδωσε τη μάχη. Τους δώσαμε εργαλεία, πληρώσαμε τους μισθούς τους, δώσαμε αεροπορική στήριξη. Τους δώσαμε κάθε εργαλείο, δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε την επιθυμία να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Αφου δεν το έκαναν τώρα, δεν θα το έκαναν σε ένα χρόνο ή σε 10 ή σε 20 χρόνια, υποστήριξε». 

Υπερασπιζόμενος τις θέσεις του είπε ότι Κίνα και Ρωσία θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκουν πόρους στο Αφγανιστάν. Δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν του είχε πει ότι οι δυνάμεις του θα πολεμούσαν, αλλά έκανε λάθος. 

«Πόσους Αμερικανούς θα έπρεπε να στείλω για να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο Αφγανιστάν. Είμαι ξεκάθαρος, δεν θα κάνω το λάθος που έγινε στο παρελθόν να μπούμε σε ένα πόλεμο για πάντα», υποστήριξε.

Αναγνώρισε πως ότι βλέπουν οι Αμερικανοί είναι επώδυνο, ειδικά για όσους πολέμησαν, για όσους έχασαν ανθρώπους τους στη χώρα. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα εστιάσει σε ότι είναι εφικτό. Να ενεργοποιήσει τη διπλωματία και οικονομικά εργαλεία για να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα στο Αφγανιστάν. 

Προσπαθώντας να εξηγήσει την καθυστέρηση στην εκκένωση της χώρας από Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις, είπε ότι οι ίδιοι δεν ήθελαν να φύγουν ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει και ότι η τοπική κυβέρνηση δεν ήθελε να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση καθώς θα χάνονταν η εμπιστοσύνη.

Απείλησε και πάλι τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι αν επιχειρήσουν να πλήξουν την επιχείρηση εκκένωσης θα αντιμετωπίσουν σκληρή αντίδραση από τις ΗΠΑ. 

Δεν θα ζητήσω από τους στρατιώτες μας να πολεμούν για πάντα σε μια ξένη χώρα. Δεν είναι στο συμφέρον των ΗΠΑ, δεν το θέλουν οι πολίτες μας, υποστήριξε. Υποσχέθηκαν να τερματίσω τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Εγινε με χαοτικό τρόπο, αλλά τίμησα την υπόσχεσή μας, δήλωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v