Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για έναρξη του tapering εντός του 2021 ανοίγει ο Παουελ

Αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία και τις νέες θέσεις εργασίας εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Jackson Hole. Πιθανή η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων, «δεν αποτελεί σήμα για αύξηση επιτοκίων», τόνισε.

Παράθυρο για έναρξη του tapering εντός του 2021 ανοίγει ο Παουελ

Σήμα ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων (tapering) εντός του έτους έστειλε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας παράλληλα ότι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη μακριά. 

Η ομιλία του δεν «τρόμαξε» τις αγορές που μάλλον ανέμεναν το «σήμα» για σταδιακή έναρξη του tapering. Ο δείκτης Dow Jones μάλιστα εμφανίζει καλύτερη εικόνα μετά την ομιλία, καθώς ενισχύεται 0,5% από 0,3% νωρίτερα.

Στην ετήσια ομιλία του στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη στήριξη. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Ιούλιο, θεωρούσε ότι ήταν σωστό να ξεκινήσει το tapering εντός του έτους. 

Ωστόσο, από τον Ιούλιο υπάρχει καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας αλλά και η περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τα ρίσκα καθώς θα εξελίσσονται το προσεχές διάστημα», τόνισε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκεινται και αυξήσεις επιτοκίων. "Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σινιάλο και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι για μια τέτοια κίνηση, «η Federal Reserve θα πραγματοποιήσει μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή έρευνα».  

Επίσης, σημείωσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η διατήρηση στα χαρτοφυλάκια της Fed αυξημένης ποσότητας τίτλων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.   

Πληθωρισμός και αγορά εργασίας 

Οπως ανέφερε, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο στόχο του 2% "έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε για να φθάσουμε στα ανώτατα επίπεδα εργασίας", που αποτελεί και το δεύτερο στόχο της κεντρικής τράπεζας, προτού προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο κ. Πάουελ δήλωσε αισιόδοξος για την οικονομία, τονίζοντας ότι αναμένει "ισχυρή παραγωγή νέων θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα". 

Οσον αφορά στην πρόσφατη κίνηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πάνω από το στόχο του 2%, τόνισε ότι ενδέχεται να αποδειχθεί κάτι παροδικό. "Αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά μια αντίδραση σε προσωρινές μεταβολές του πληθωρισμού ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία, εν μέσω πανδημίας και με την αγορά εργασίας να εμφανίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.   

Η βασική προσδοκία μας είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2%, υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v