Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Πόσο απέχουν οι οικονομίες από τα προ-Covid επίπεδα

Οι ΗΠΑ ηγούνται της κούρσας βγάζοντας κεφάλι έξω από το νέρο, με τα χρηματιστήρια στα ύψη. Γιατί και πού χωλαίνει η Ευρώπη. Κανένα από τα 38 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει στις μετρήσεις ΑΕΠ πριν από την κρίση της πανδημίας.

G7: Πόσο απέχουν οι οικονομίες από τα προ-Covid επίπεδα

Η αμερικανική οικονομία κερδίζει την κούρσα της ομάδας των εφτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7) για την επιστροφή στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης που έχουν  υποστεί ισχυρό πλήγμα από την Covid-19.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2° τρίμηνο, κανένα από τα 38 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει στις μετρήσεις πριν από την κρίση της πανδημίας.

Η Βρετανία μεταξύ της ομάδας G7 έχει μπροστά της να κλείσει το μεγαλύτερο κενό προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην Ευρώπη μολόνοτι οι παραγγελίες για προϊόντα μεταποίησης αυξάνονται λόγω της ισχυρής διεθνούς ζήτησης, η παραγωγή των εργοστασίων υπονομεύεται από τις ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά όπως οι ημιαγωγοί, ο χάλυβας, ο χαλκός, το ξύλο και τα πλαστικά.

O τομέας που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτός των αυτοκινήτων, των ρυμουλκούμενων και των ημιρυμουλκούμενων, όπου η παραγωγή διολίσθησε 7,8% σε μηνιαία βάση, αφήνοντας την παραγωγή 25% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Oικονομολόγοι αναμένουν ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστούν για μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς, το οποίο σημαίνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από μια άνοδο των καταναλωτικών δαπανών, που θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη από την ιστορική ύφεση της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνουν οι FT.

«Υπάρχει ξεκάθαρος αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη, ο οποίος αντισταθμίζει ένα μέρος του ανοδικού ρίσκου στην πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο στην ευρωζώνη από ένα πιο αποφασιστικό άνοιγμα της οικονομίας», τόνισε ο Τζέικομπ Νελ, επικεφαλής του τμήματος της Morgan Stanley για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Καθοδικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με την κίνηση να είναι μεγαλύερη από την αναμενόμενη, μετά το υψηλό ρεκόρ του Ιουλίου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα κατέβασε ταχύτητα στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, από το ιστορικό υψηλό των 119,0 του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v