Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκουπίδια τα Treasuries» λέει ο Bill Gross

Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων δεν μπορεί παρά να ανέβουν. Πού θα κριθεί το εάν και οι μετοχές θα μετατραπούν σε «σκουπίδια». Ο ρόλος της Fed και των προγραμμάτων στήριξης.

«Σκουπίδια τα Treasuries» λέει ο Bill Gross

«Σκουπίδια» αποκάλεσε τα αμερικανικά ομόλογα ο γνωστός επενδυτής Bill Gross σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, εξηγώντας ότι οι αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες σειρές είναι πολύ χαμηλές.

Οι αποδόσεις στα 10ετή πιθανότατα θα αυξηθούν στο 2% το επόμενο 12μηνο από 1,3% σήμερα, κάτι που θα σημάνει απώλειες 3% για τους επενδυτές (σ.σ. όταν ανεβαίνει η απόδοση, μειώνεται η τιμή), γράφει. Οι μετοχές μπορούν επίσης να πέσουν στην κατηγορία «σκουπίδια», αν η αύξηση των κερδών δεν καλύψει τις μεγάλες προσδοκίες.

«Τα μετρητά ήταν ‘σκουπίδια’ για πολύ καιρό, υπάρχουν, όμως τώρα και νέοι συναγωνιζόμενοι», δηλώνει ο συνιδρυτής της Pacific Investment Management Co τη δεκαετία του 1970, που συνταξιοδοτήθηκε το 2019. Μέσης και μακροχρόνιας διάρκειας funds ομολόγων είναι στον σκουπιδοτενεκέ, αλλά θα ακολουθήσουν οι μετοχές; Η αύξηση των κερδών θα πρέπει να είναι διψήφια ή διαφορετικά θα ακολουθήσουν στον κάλαθο των αχρηστών».

Ο 77χρονος είναι «αρκούδα» για τα ομόλογα εδώ και καιρό, θυμίζει το Bloomberg. Τον Μάρτιο είπε ότι άρχισε να ποντάρει κατά των treasuries περίπου στο 1,25%. Οι αποδόσεις αρχικά υποχώρησαν βίαια αλλά έκτοτε έχουν κάνει ράλι, εξαιτίας των ανησυχιών που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο Gross υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν μπορεί παρά να ανέβουν. Η Fed απορροφά περίπου το 60% των εκδόσεων και μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα του 1,5 τρισ. δολαρίων σημαίνει ότι η προσφορά θα παραμείνει υψηλή.

«Πόσο πρόθυμοι θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές να απορροφήσουν αυτό το μελλοντικό 60% στα μέσα του 2022 και μετά;» αναρωτιέται. «Ισως, αν ο πληθωρισμός φτάσει έως τότε ξανά στον στόχο του +2%, να αποφευχθεί το "tantrum", αλλά πόσα δημοσιονομικά προγράμματα δαπανών μπορούμε να σηκώσουμε χωρίς να τα πληρώσουμε με υψηλότερα επιτόκια;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v