Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση επιτοκίων από Fed το 2022

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμένουν οι αγορές, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων στους Financial Times.

Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση επιτοκίων από Fed το 2022

H Fed θα προχωρήσει σύντομα σε περιστολή του έκτακτου προγράμματος τόνωσης και θα αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, για να απαντήσει στον υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times. 

H τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε συνεργασία με τους F.T. υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα υιοθετήσουν μια πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από ό,τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και από τις εκτιμήσεις της αγοράς. 

Πάνω από το 70% των οικονομολόγων πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστουν 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, με το 20% να αναμένει ότι η κίνηση θα γίνει τους πρώτους έξι μήνες του έτους. 

Αυτό είναι πολύ νωρίτερα από τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed τον Ιούνιο για αύξηση των επιτοκίων από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα το 2023.

Η πλειονότητα των 49 οικονομολόγων αναμένουν ότι η Fed θα αποκαλύψει σύντομα την πρόθεσή της να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και να τις τερματίσει πλήρως την επόμενη χρονιά. 

Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 120 δισ. δολάρια τον μήνα, μέχρι να δει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς την επίτευξη του στόχου της για την πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%. 

Ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει ήδη επιτευχθεί, έχουν υποστηρίξει αξιωματούχοι της Fed, ενώ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για τον δεύτερο. 

Πάνω από το 40% των οικονομολόγων πιστεύουν ότι η Fed θα ανακοινώσει έναρξη του «tapering» στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και 31% την αναμένουν τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v