Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων έχει γεωστρατηγική σημασία

Στο Βελιγράδι εκτιμάται ότι η Μέρκελ με την επίσκεψη της διαμηνύει ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις χώρες των Βαλκανίων παραμένει έντονο και αφήνει παρακαταθήκη στον διάδοχο της να εντάξει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής.

Μέρκελ: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων έχει γεωστρατηγική σημασία

Τα Δυτικά Βαλκάνια επέλεξε να επισκεφτεί η Άγκελα Μέρκελ λίγο πριν αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Η καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Σερβία ενώ αύριο θα μεταβεί στα Τίρανα όπου θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στο Βελιγράδι εκτιμάται ότι η Μέρκελ με την επίσκεψη της διαμηνύει ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις χώρες των Βαλκανίων παραμένει έντονο και αφήνει παρακαταθήκη στον διάδοχο της να εντάξει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής.

Την 'Αγκελα Μέρκελ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου υποδέχθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάτι που δεν συνηθίζεται όταν πρόκειται για επισκέψεις πρωθυπουργών. Κατά την συνάντηση Βούτσιτς -Μέρκελ κυριάρχησαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά και διμερή θέματα κυρίως οικονομικού χαρακτήρα μιας και η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας ενώ οι γερμανικές εταιρίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδύσεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούσε πάντα για την ίδια θέμα γεωστρατηγικής σημασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραμείνει και για τον διάδοχό της στην καγκελαρία. Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης όπου υπήρξε καθυστέρηση. Αναφερόμενη στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής. Ο Βούτσιτς αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε ότι δεν επιθυμεί την διαιώνιση του προβλήματος και ανέφερε πως το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να συζητήσει κάθε συμβιβαστική πρόταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v