Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίμερμανς: Πραγματικός κίνδυνος η οικοκτονία...

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, άμεσα, γιατί τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πράσινη συμφωνία, αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (IPCC) για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές.

Τίμερμανς: Πραγματικός κίνδυνος η οικοκτονία...

Για έναν πραγματικό κίνδυνο μιας οικοκτονίας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πράσινη συμφωνία και τη δράση για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συζήτηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το πακέτο «Fit for 55».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει στις 14 Ιουλίου ένα κολοσσιαίο νομοθετικό πακέτο για το κλίμα (Fit for 55), που στοχεύει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και σε μηδενικούς ρύπους ως το 2050.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (IPCC) για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές, ο Φρανς Τίμερμανς τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε τώρα, άμεσα, γιατί τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν». Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να παραλύσουμε λόγω του φόβου της αλλαγής και των επιπτώσεων των μέτρων που θα ληφθούν, ενώ υπεραμύνθηκε του νομοθετικού πακέτου που παρουσίασε η Κομισιόν, λέγοντας ότι προβλέπει μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και μέτρα για να μην επηρεαστούν οι πιο ευάλωτοι και το βάρος να διανεμηθεί αναλογικά και ισότιμα σε όλους.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, ο αντιπρόδρος της Επιτροπής είπε ότι αν είχαμε την «πράσινη συμφωνία» πριν από πέντε χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση, θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά υλικά. Τόνισε, δε, ότι η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει χαμηλή και σταθερή και υποστήριξε πως αντί να «φρενάρουμε», λόγω της κρίσης των τιμών πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Θα πρέπει, είπε, να ακολουθηθεί η λογική του πακέτου «Fit for 55», π.χ. με την εισαγωγή της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (ETS) στον τομέα των μεταφορών και των κατασκευών.

Καταλήγοντας, ο Φρανς Τίμερμανς τόνισε ότι η ΕΕ έχει μια συγκεκριμένη πρόταση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αυτό ενισχύει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Παράλληλα, η ΕΕ είναι σε διάλογο με όλες τις χώρες ανά τον κόσμο και με την Κίνα για να πεισθεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v