Evergrande (Κίνα): Απειλή ντόμινο συντριβής στα χνάρια της Lehman

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει πίεση να παρέμβει εν μέσω ενδείξεων μόλυνσης-ντόμινο του ιού μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας του κολοσσού των ακινήτων που απειλεί τον κινέζικο γίγαντα και εντείνει τους φόβους για δυνατά απόνερα διεθνώς.

Evergrande (Κίνα): Απειλή ντόμινο συντριβής στα χνάρια της Lehman

Το εφιαλτικό σενάριο της Κίνας ακούει στο όνομα Evergrande. Και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο φόβος της συντριβής αλά Lehman Brothers.

Οι αποδόσεις στα «ομόλογα σκουπίδια» (junk bond) της Κίνας, που ξεπουλιούνται μαζικά, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, καθώς η ανησυχία αυξάνεται για την τύχη του προβληματικού κολοσσού στην αγορά ακινήτων.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει πίεση να παρέμβει εν μέσω ενδείξεων μόλυνσης-ντόμινο του ιού μιας νέας... Lehman Brothers που απειλεί τον κινέζικο γίγαντα και εντείνει τους φόβους για δυνατά απόνερα διεθνώς..

Επενδυτές διαδήλωσαν την Τρίτη στη Σενζέν (νότια Κίνα), μπροστά στην έδρα της γιγάντιας Evergrande που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μετέδιδε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, πολυάριθμοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Αυτή η τεράστια εταιρεία ακινήτων καταρρέει καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών, συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ.

Η Evergrande δέχθηκε πλήγμα από τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα, έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν πλέον μαρτυριών μικροϊδιοκτητών που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.

Ένας απ' αυτούς αφηγείται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα, όμως η πολυκατοικία εξακολουθεί να μην έχει τελειώσει και το εργοτάξιο είναι έρημο.

Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει μπροστά από την έδρα του ομίλου στη Σενζέν (νότια Κίνα) για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η Τζι Ουενσέν δεν μπορεί πια να κοιμηθεί. Έξι μήνες αφού πλήρωσε 85.000 ευρώ για να κλείσει ένα διαμέρισμα, εξακολουθεί να περιμένει από την Evergrande, όπως και χιλιάδες άλλοι Κινέζοι να της παραδώσει τα κλειδιά, όμως η εταιρεία δεν τιμά τις δεσμεύσεις της.

Η 30χρονη Τζι κατέβαλε το ποσό τον Μάρτιο για να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα των ονείρων της, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Το όνομά μου δεν υπάρχει στον τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που σημαίνει πως η Evergrande δεν κατέβαλε καν τα χρήματά μου στη δημαρχία. Κανονικά αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέσα στον μήνα», λέει. «Αυτές τις μέρες δεν καταφέρνω να κοιμηθώ ούτε να φάω», λέει η Τζι, μία από τις χιλιάδες των επενδυτών που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους της Evergrande. «Ανησυχώ για το διαμέρισμά μου, υποτίθεται πως θα το παραλάμβανα στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με το συμβόλαιο», λέει ένας άνδρας που εμφανίζεται με το όνομα Κέβιν. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Τζιαοζούο, στην κεντρική επαρχία Χενάν. «Έθεσα το ερώτημα στην Evergrande πριν από μερικές ημέρες. Μου απάντησαν πως υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει καθυστέρηση, επειδή δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω».

Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις. Ο όμιλος λεει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας, σύμφωνα με το εξειδικευμένο γραφείο Hurun.

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ο οποίος προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Όμως το Πεκίνο, το οποίο φοβάται μια υπερθέρμανση, αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Κατά το παρελθόν, ο όμιλος είχε επωφεληθεί πολύ από το μοντέλο αυτό για να χρηματοδοτηθεί και να διατηρήσει τις δραστηριότητές του.

Πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.

Η Evergrande έχει επίσης υψηλό χρέος. Το παθητικό της υπολογίζεται σε 1,966 τρισεκατομμύριο γιουάν, δηλαδή 260 δισ. ευρώ.

Κώστας Σαρρής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v