Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα σε μη δημοσιευμένες αναλύσεις εκτιμά ότι θα πιάσει νωρίτερα τον στόχο για πληθωρισμό 2%. Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει αύξηση επιτοκίων το 2023. Η τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής οικονομολόγου και η εκ των υστέρων διάψευση.

Eγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση επιτοκίων

Η ΕΚΤ περιμένει ότι θα πετύχει τον άπιαστο έως σήμερα στόχο για πληθωρισμό 2% έως το 2025, σύμφωνα με αδημοσίευτα εσωτερικά μοντέλα, τα οποία υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση επιτοκίων σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, πριν από το τέλος του 2023, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Θα έρθει δηλαδή τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζουν οι αναλυτές.

Το σενάριο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το μακροπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού, το οποίο ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Philip Lane συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που ενεπλάκησαν. Η εσωτερική πρόβλεψη είναι πιθανό να εντείνει τη συζήτηση αναφορικά με το πόσο γρήγορα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν τα τεράστια προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η ΕΚΤ δημοσιοποιεί προβλέψεις που καλύπτουν τα επόμενα τρία χρόνια και τις ανανεώνει κάθε τρίμηνο. Στελέχη της όμως διαμορφώνουν και ένα μεσοπρόθεσμο σενάριο αναφοράς, που βλέπει πέντε χρόνια μπροστά και συνήθως δεν γίνεται γνωστό.

Ο Lane είπε στους Γερμανούς ότι αυτό το σενάριο δείχνει ότι ο πληθωρισμός φτάνει στο 2% λίγο μετά την παρέλευση της τριετίας για την οποία δημοσιοποιείται πρόβλεψη.

H EKT αρνήθηκε να σχολιάσει πριν από το δημοσίευμα των Financial Times. Αμέσως μετά, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι «ο κος Lane δεν είπε σε καμιά συζήτηση με αναλυτές ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει το 2% λίγο μετά το τέλος του ορίζοντα που κάνει προβλέψεις η ΕΚΤ».

«Το συμπέρασμα των FT ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα έρθει ήδη από το 2023 δεν είναι συνεπείς με το forward guidance. Ο κος Lane ξεκαθάρισε σε δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη ότι με το να είναι επίμονη με το υψηλό επίπεδο νομισματικής τόνωσης, η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τον στόχο του 2% με τον καιρό, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία».

Να σημειωθεί ότι για να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ πρέπει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% εντός 18 μηνών και θα μείνει εκεί για άλλους 18 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v