Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε μαγειρέματα υπέρ της Κίνας εμπλέκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ

Τι δείχνει η έρευνα για την Κρισταλίνα Γκεορκίεβα, την περίοδο που ήταν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ίδια διαφωνεί με τα ευρήματα και σημειώνει ότι έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε μαγειρέματα υπέρ της Κίνας εμπλέκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ

Αδικαιολόγητες πιέσεις από κορυφαία στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το προσωπικό της -συμπεριλαμβανομένης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα-, ώστε να λάβει καλύτερη θέση στην κατάταξη η Κίνα το 2017, στην ετήσια έκθεση «Doing Business», αποκάλυψε έρευνα της νομικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale που ζητήθηκε από τον εσωτερικό έλεγχο της Τράπεζας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και την κρίση της Γκεοργκίεβα και του τότε προέδρου της Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Γκεοργκίεβα -νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- δήλωσε ότι διαφωνεί θεμελιωδώς με τα πορίσματα και τις ερμηνείες της έκθεσης και ότι έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις «Doing Business» στις οποίες έκανε ανάλυση του επενδυτικού κλίματος κάθε χώρας.

Η έκθεση WilmerHale ανέφερε «άμεση και έμμεση πίεση» από ανώτερα στελέχη στο γραφείο του Κιμ για να αλλάξει τη μεθοδολογία της έκθεσης, έτσι ώστε να αυξηθεί η βαθμολογία της Κίνας.

Αφότου έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης «Doing Business 2018» -ανέβηκε δηλαδή 7 θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v