Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Evergrande (μάλλον) δεν θα γίνει Lehman Brothers

Τα μηνύματα που στέλνει το κινεζικό κατεστημένο για την πληρωμή του τοκομεριδίου της Πέμπτης και το βουνό των χρεών ύψους 306 δισ. δολαρίων. Το σενάριο εξαΰλωσης της περιουσίας των μετόχων και γιατί κάποιοι βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο μετάστασης.

Γιατί η Evergrande (μάλλον) δεν θα γίνει Lehman Brothers

Αυτή είναι η εβδομάδα της κρίσης για τον πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο. Η κινεζική Evergrande καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα $306 δισ., ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του κινεζικού ΑΕΠ.

Όπως μεταδίδουν οι FΤ, οι τοπικές αρχές φέρεται να έχουν πει στις τράπεζες να περιμένουν αποπληρωμή των τόκων. Κάποια ομόλογα της Evergrande, όμως, διαπραγματεύονται λίγο κάτω από τα 30 σεντς το δολάριο.

Εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όπως η Evergrande βασίζονται σε ειδικούς πιστωτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου. Θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την αθέτηση πληρωμών, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στις τράπεζες.

Η Industrial & Commercial Bank of China, η Agricultural Bank of China και η China Minsheng Bank εκτιμάται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Η Evergrande υπολογίζεται ότι έχει δανειστεί από περισσότερες από 120 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου. Αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 40% των δανείων της. Το επόμενο τρίμηνο, δε, λήγουν δάνεια $1,7 δισ.

Η επιβράδυνση της εγχώριας αγοράς real estate πλήττει την εταιρεία, με τις πωλήσεις κατοικιών να έχουν υποχωρήσει κατά ένα πέμπτο. Οι φόβοι για μετάσταση έχουν επεκταθεί στις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων του Χονγκ Κονγκ. Η αγορά real estate της πόλης γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Αύγουστο. Σε αντίθεση με την Κίνα, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων του Χονγκ Κονγκ έχουν υγιείς ισολογισμούς. Το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με τους FΤ, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι μέτοχοι της Evergrande θα «εξολοθρευτούν» ενώ οι δανειστές της θα απορροφήσουν μεγάλες ζημιές. Η Evergrande είναι υπερχρεωμένη εδώ και χρόνια.

Ελάχιστες χρεοκοπίες, όμως, έχουν προβλεφθεί με τόσο μεγάλη συνέπεια. Αυτό θα βοηθήσει την Κίνα να συγκρατήσει τη διάχυση της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v