Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα $210 δισ. στις πωλήσεις αυτοκινήτων από την έλλειψη τσιπ

Oι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατασκευάσουν 7,7 εκατ. λιγότερα οχήματα λόγω της κρίσης τσιπ τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Πόσους μήνες περιμένουν για να παραλάβουν τις παραγγελίες των τσιπ.

Χτύπημα $210 δισ. στις πωλήσεις αυτοκινήτων από την έλλειψη τσιπ

Πάνω από 90% έχει αυξηθεί το κόστος της έλλειψης τσιπ, οδηγώντας το συνολικό χτύπημα στα έσοδα του 2021 για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στα 210 δισ. δολάρια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτή είναι η τελευταία πρόβλεψη από την AlixPartners, η οποία εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατασκευάσουν 7,7 εκατ.  λιγότερα οχήματα λόγω της κρίσης τσιπ φέτος.

Το νούμερο είναι σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση της για 3,9 εκατ. λιγότερα οχήματα. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, η διαθεσιμότητα ημιαγωγών έχει επιδεινωθεί, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαντλούν τα αποθέματα και άλλες βιομηχανίες δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα.

«Το βαρέλι είναι άδειο, δεν έχει απομείνει τίποτα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dan Hearsch, διευθύνων σύμβουλος της AlixPartners. «Στο μέλλον, οι πωλήσεις θα υποφέρουν. Οι πωλήσεις δεν είχαν δεχτεί χτύπημα, γιατί υπήρχε αρκετό απόθεμα για να αντλήσουμε. Δεν υπάρχει πια».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για τα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, με τη μονάδα φορτηγών της Volkswagen, Traton, να είναι είναι η τελευταία που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα βασικά κέντρα εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων καθώς εξαπλώνονται τα κρούσματα της Covid-19. Χρειάζεται πλέον το ρεκόρ των 21 εβδομάδων (πάνω από 5 μήνες) για να εκτελεστούν οι παραγγελίες τσιπ και τα στελέχη των αυτοκινήτων λένε ότι η έλλειψη θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v