Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό ρεκόρ χτύπησε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Πρώτη φορά το ολλανδικό φυσικό αέριο έφτασε στα €100 ανά MWh. Η Νορβηγία άνοιξε την κάνουλα για τη Βρετανία -ξεκινούν οι πρώτες υποθαλάσσιες ροές ενέργειας.

Νέο ιστορικό ρεκόρ χτύπησε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Για πρώτη φορά, το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα έφτασε στα €100 ανά MWh. Εναν χρόνο πριν τελούσε υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από €15 ανά MWh. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη και οι τιμές σπάνε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καθημερινά.

Η αγορά είναι όμηρος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ώρα που οι χώρες πρόκειται να αρχίσουν να μειώνουν το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται λόγω του χειμώνα. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι σε χαμηλό δεκαετίας για αυτή την εποχή. Ακόμη τρεις μικρές εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέβασαν ρολά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη -συνολικά δέκα έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, νωρίς σήμερα Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εμπορικές ροές ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ Νορβηγίας και Βρετανίας, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, η οποία οδήγησε πολλές εταιρείες προμήθειας να κατεβάσουν ρολά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η υποθαλάσσια σύνδεση των δύο χωρών North Sea Link της National Grid προορίζεται να είναι αμφίδρομη, αλλά το υψηλό premium για τη βρετανική Ενέργεια οδηγεί τη ροή να κινηθεί προς μία κατεύθυνση αρχικά.

Η προμήθεια θα περιοριστεί στο μισό περίπου της δυνατότητας των 1.400 megawatt της διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό να προβλέπει σταδιακή αύξηση σε πλήρη παραγωγή έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια έλλειψη ενέργειας έχει προκαλέσει τιμές-ρεκόρ στη Βρετανία και ανάγκασε τουλάχιστον δέκα μικρές εταιρείες προμήθειας να κλείσουν. Ο κίνδυνος χειμερινών blackout αυξήθηκε αφότου ένας υποθαλάσσιος σύνδεσμος με τη Γαλλία βγήκε εκτός, λόγω πυρκαγιάς.

Η νορβηγική σύνδεση θα είναι βασική για την προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές, αποφεύγοντας 23 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και τελικά τροφοδοτώντας έως και 1,4 εκατ. νοικοκυριά, όπως ανέφερε η National Grid.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v