Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση πληθωρισμού σε υψηλό 13 ετών στην ευρωζώνη

Στο 3,4% οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο. Σε υψηλό 30 ετών -στο 4,1%- σκαρφάλωσε στη Γερμανία. Υψηλό 10ετίας στη Γαλλία και υψηλό 13 ετών στην Ισπανία. Βαρίδι οι τιμές ενέργειας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αυξήθηκαν 17,4%. Η Ελλάδα έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό, σχολιάζει ο Α. Γεωργιάδης.

Εκτόξευση πληθωρισμού σε υψηλό 13 ετών στην ευρωζώνη

Συνεχίζει ανοδικά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς οι τιμές Ενέργειας κινούνται υψηλότερα, κάνοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα μειωθούν οι τιμές καταναλωτή.

Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών. Toν Αύγουστο ήταν στο 3,0%, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς, που έκαναν λόγο για 3,3%.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού έχει η Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο η Μάλτα (0,7%).

Eξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η Ενέργεια αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο (17,4%, έναντι 15,4% τον Αύγουστο). Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% από 2,6% τον περασμένο μήνα), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1% από 2,0% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).

 

«Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, η Ελλάδα και για τον μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (3η χαμηλότερη). Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου (Ευρωζώνη: 3,4%, Ελλάδα: 2,1%).

 

Σε υψηλό 30 ετών στη Γερμανία

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 3 δεκαετιών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κίνηση τροφοδοτείται από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και μία σειρά προσωρινών πιέσεων που συνοδεύουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 14,3% ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 4,9%. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν μεγαλύτερος του 4%, τα επιτόκια ήταν 6%, ενώ σήμερα παραμένουν στο 0%.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης -όλες έχουν ισχυρή ανάπτυξη μετά το τέλος των lockdown στις αρχές του καλοκαιριού- αναφέρουν παρόμοια τάση. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν μεταξύ εκείνων με ποσοστά πληθωρισμού πολύ πάνω από 2% -τον στόχο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει για την ευρωζώνη.

Σε υψηλό 10ετίας στη Γαλλία

Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% από τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.

Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2011 -ήταν ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters κι εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 2,8%.

Όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες, η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού στη Γαλλία -αυξήθηκαν 14,4% τον Σεπτέμβριο σε διάστημα ενός έτους, ανέφερε η INSEE.

Υψηλό 13 ετών στην Ισπανία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο 3,6%. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από το άλμα που θα έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών γίνεται «ευρείας βάσης» σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο και αργότερα θα χαλαρώσει ξανά προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oscar Arce.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v