Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κολομβία φοβίζει την αγορά του καφέ

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτιναχτεί ως και 55% φέτος, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία.

Η Κολομβία φοβίζει την αγορά του καφέ

Αντιμέτωποι με βαριές απώλειες είναι εξαγωγείς, μονάδες επεξεργασίας και έμποροι που δραστηριοποιούνται στην αγορά του καφέ, καθώς καλλιεργητές της ποικιλίας αράμπικα στην Κολομβία έχουν αθετήσει συμφωνίες για την προμήθεια ως και 1 εκατ. σάκων καφέ.

Η παραγωγή της Κολομβίας ανέρχεται σε 12,5 εκατ. σάκους των 60 κιλών ετησίως.

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτιναχτεί ως και 55% φέτος, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, παρακινώντας τους κολομβιανούς καλλιεργητές να μην διεκπεραιώσουν συμβόλαια που είχαν κλείσει όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες, ώστε να πουλήσουν ξανά τη σοδειά τους σε υψηλότερη τιμή.

«Έμποροι χρεοκοπούν, είναι χάος. Αν συνεχιστεί η ξηρασία στη Βραζιλία, είναι πιθανό ο καφές να φτάσει τα 300 σεντς η λίβρα» τόνισε στο Reuters έμπορος σε διεθνή οίκο εμπορευμάτων.

Η μη διεκπεραίωση παραγγελιών από έναν μεγάλο παραγωγό όπως η Κολομβία μπορεί να οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις τιμές στις διεθνείς αγορές, αν και αυτές θα είναι προσωρινές γιατί ο καφές υπάρχει και θα επηρεάσει εν τέλει τις τιμές όταν ξαναπουληθεί.

Οι κολομβιανοί καλλιεργητές λένε ότι θα παραδώσουν τον καφέ αργότερα φέτος ή την επόμενη χρονιά, αλλά οι αγοραστές δεν έχουν πειστεί.

O ίδιος ανέφερε ότι αρκετοί οίκοι εμπορευμάτων είναι αντιμέτωποι με απώλειες 8 με 10 εκατ. δολάρια ο καθένας λόγω των συμβολαίων που αθετήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v