Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από το 1991 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο 5,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα ενισχυθούν κατά 5,3% ετησίως. Οι τιμές βενζίνης σημείωσαν μηνιαία άνοδο 1,2%, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση στο 42,1%.

Στο πιο υψηλό από το 1991 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα - ήταν το πιο υψηλό σημείο από το 1991. Οπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 5,3% ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε κατεβάσει ταχύτητα στο 5,3%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 0,3%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% μηνιαίως και 4% ετησίως, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,3% και 4%. 

Οι τιμές βενζίνης σημείωσαν μηνιαία άνοδο 1,2%, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση στο 42,1%.

Τα νέα έρχονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι αντιμέτωποι με την προοπτική ο πληθωρισμός να είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύεται. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν χαρακτηρίσει την τρέχουσα άνοδο παροδική και την αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ζήτησης που αναμένουν να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v