«Ακυρο» από FDA στη Moderna για την 3η δόση εμβολίου

Δεν καλύπτονται τα κριτήρια του αμερικανικού οργανισμού, σύμφωνα με την επιστημονική του ομάδα. Πού εστίασαν για να λάβουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Ακυρο» από FDA στη Moderna για την 3η δόση εμβολίου

Οι επιστήμονες του FDA δήλωσαν ότι η Moderna δεν κάλυψε όλα τα κριτήρια που είχαν θέσει ώστε να εγκρίνουν τη χρήση του εμβολίου της για 3η ενισχυτική δόση κατά της Covid-19, πιθανώς γιατί η αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων δόσεων παραμένει ισχυρή, μεταδίδει το Reuters.

Τα στελέχη του FDA δήλωσαν ότι τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι η τρίτη δόση ενισχύει τα προστατευτικά αντισώματα, αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά τη δόση δεν ήταν αρκετά μεγάλα, ειδικά για όσους ήδη είχαν σε υψηλά επίπεδα.

Τυπικά ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την άποψη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά σπάνια αποκλίνει από αυτή. Θα υπάρξει συνάντηση συμβούλων του CDC την άλλη εβδομάδα για να συζητήσει συγκεκριμένες συστάσεις για το ποιο μπορούν να λάβουν ως τρίτη δόση, αν ο FDA τις εγκρίνει.

«Υπήρξε σίγουρα τόνωση στα αντισώματα; Ήταν αρκετή; Ποιος ξέρει, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένο ποσοστό που απαιτείται και δεν ήταν ξεκάθαρο πόση τόνωση προέκυψε από τη μελέτη», σχολίασε μέσω email ο καθηγητής John Moore.

Η Moderna αναζητούσε έγκριση για μια τονωτική ένεση 50 μικρογραμμαρίων, μισή από την ισχύ του αρχικού εμβολίου που δόθηκε σε δύο δόσεις. Αφορούσε ηλικίες άνω των 65 ετών και όσους είναι σε υψηλό ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v