Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από το 1995 ο πληθωρισμός χονδρικής στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 10,7% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα, με την έλλειψη άνθρακα να επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση.

Στο πιο υψηλό από το 1995 ο πληθωρισμός χονδρικής στην Κίνα

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 26 ετών αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, καθώς τα ρεκόρ που κάνουν οι τιμές άνθρακα προστέθηκαν στις πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 10,7% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν - ήταν η πιο μεγάλη άνοδος από το 1995. Τον Αύγουστο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 9,5%.

Οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα, με την έλλειψη άνθρακα να επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση.

Οι απότομες αυξήσεις των τιμών παραγωγού της χώρας, οι οποίες τον Σεπτέμβριο βοηθήθηκαν επίσης από τη σύγκριση με τη χαμηλή βάση του 2020, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, σε μια εποχή που ο υψηλότερος πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει προκαλέσει ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη τροφοδοτήσει τις τιμές καταναλωτή στην Κίνα, οι οποίες τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μόλις 0,7 %.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v