Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς στις βρετανικές ΜΕΘ είναι έγκυες

Συγκεχυμένα μηνύματα από το προσωπικό υγείας για την ασφάλεια του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Kάποιες μαίες αποθάρρυναν τις γυναίκες, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση.

Κορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς στις βρετανικές ΜΕΘ είναι έγκυες

Αν και επτά μήνες μετά την επίσημη βρετανική οδηγία από την Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά, επικρατεί ακόμη σύγχυση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη, καθώς λαμβάνουν συγκεχυμένα μηνύματα από εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έγκυες καταγγέλλουν ότι κάποιες από τις μαίες του NHS τις αποθάρρυναν στο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, υπό το φόβο επιπλοκών, ενώ οι αντίστοιχοι οικογενειακοί γιατροί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση δημιουργώντας ακόμη περισσότερο άγχος για εκείνες και τα αγέννητα παιδιά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι καταγγελίες έγιναν σε γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από τη ΜΚΟ ‘Full Fact’ ώστε να λύσει απορίες γυναικών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετη σύγχυση όμως προκαλεί και ο τύπος του εμβολίου. Η επίσημη οδηγία είναι οι έγκυες να εμβολιάζονται με Pfizer ή Moderna, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη ξεκάθαρη οδηγία τι συμβαίνει στην περίπτωση που μία γυναίκα έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ως πρώτη δόση και μετά μείνει έγκυος.

1 στους 5 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι έγκυες γυναίκες

Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον σε μια από τις επισκέψεις του σε νοσοκομείο του NHS

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αγγλίας με κορωνοϊό, είναι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ και οι επικεφαλής των ινστιτούτων Γυναικολογίας και Μαιευτικής επανέλαβαν από κοινού «ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει από τις έγκυες γυναίκες το συντομότερο δυνατό».

Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με μία δόση πάνω από 81.000 έγκυες, ενώ 65.000 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

ΠΗΓΗ: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v