Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζουν το ράλι οι εισηγμένες του χάλυβα

Υψηλές πωλήσεις και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους εξακολουθούν να σημειώνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο μετά την εκτίναξη των 6μηνιαίων κερδών. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν με τις τιμές πρώτων υλών.

Συνεχίζουν το ράλι οι εισηγμένες του χάλυβα

Παρά το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας και τους προβληματισμούς που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία η μεγάλη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, οι εταιρείες του κλάδου εμπορίας ειδών χάλυβα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένης ζήτησης και ικανοποιητικών περιθωρίων κέρδους.

«Μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι από την αρχή του χρόνου έως σήμερα η ζήτηση σε όγκους στην εγχώρια αγορά κινείται με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό», σημειώνει παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Τα περιθώρια κέρδους του πρώτου εξαμήνου ήταν ανεπανάληπτα για τις εταιρείες που διέθεταν αποθέματα χάλυβα χαμηλού κόστους και αυτό φάνηκε στις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις. Είναι προφανές ότι επειδή τα αποθέματα χαμηλού κόστους κάποια στιγμή πουλήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με άλλα έναντι ακριβότερου τιμήματος, τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο. Παρ' όλα αυτά όμως, παραμένουν μέχρι σήμερα σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».

Κύκλοι της αγοράς πάντως προβληματίζονται για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στη ζήτηση οι πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών που έχουν παρατηρηθεί τόσο στις τιμές των πρώτων υλών όσο και στην ενέργεια.

«Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή μάς προβληματίζει. Γνωρίζουμε ότι η ζήτηση των προϊόντων μας επηρεάζεται από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι πιθανόν κάποιοι από τους πελάτες μας να αναβάλουν ή και να ματαιώσουν τους σχεδιασμούς τους, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις και σε εμάς.

Κάποια στιγμή, παρατηρήθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο και στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου μια "κοιλιά" στη ζήτηση, πλην όμως εδώ και δύο εβδομάδες βλέπουμε τα πράγματα να ανακάμπτουν. Ίσως ορισμένοι από εκείνους που περίμεναν πως η αύξηση στις τιμές του χάλυβα θα είχε προσωρινό χαρακτήρα και ήλπισαν ότι θα εξοικονομούσαν χρήματα αν αγόραζαν με κάποια καθυστέρηση, άλλαξαν γνώμη, καθώς τώρα πιστεύουν ότι οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για πόσο χρονικό διάστημα όμως μπορούν οι πελάτες αυτοί να αναβάλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα; Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το γενικότερο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο θεωρώ ακραίο το σενάριο του να μην προχωρήσουν μεγάλα εμβληματικά έργα λόγω της ανόδου του κόστους, είτε στην περίπτωση που δούμε μια αποκλιμάκωση τιμών κατά τους επόμενους μήνες, είτε αν οι επενδυτές πειστούν ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν επί μακρόν» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.

Στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα δραστηριοποιούνται οι εισηγμένες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ και Αφοί Κορδέλλου, ενώ η Μπήτρος Συμμετοχών επηρεάζεται σημαντικά καθώς κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ. Όσο και αν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των φετινών κερδών της ΣΙΔΜΑ οφείλεται σε έκτακτο και μη λειτουργικό παράγοντα, εύκολα προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα το πόσο ανοδικά κινούνται φέτος οι επιδόσεις των εταιρειών του κλάδου.

Η Τζιρακιάν δραστηριοποιείται στην παραγωγή σωλήνων χάλυβα, ενώ η Mevaco είναι εταιρεία μεταλλικών κατασκευών που φέτος ευνοήθηκε από τις δουλειές στο μέτωπο της παραγωγής βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η εισηγμένη -μέχρι τώρα τουλάχιστον- μεταφέρει το αυξημένο κόστος των μετάλλων στους πελάτες της και έχει σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (για φέτος εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2020).

Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, προϊόντων οι τιμές των οποίων επηρεάζονται από τις εκάστοτε διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του χάλυβα. Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια κέρδους της επηρεάστηκαν θετικά κατά το πρώτο μισό του 2021, καθώς διέθετε αποθέματα χαμηλότερου κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v