Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Είναι ώρα για tapering

Αν η Fed διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κινηθούν υψηλότερα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να τον οδηγήσει χαμηλότερα, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ.

Πάουελ:  Είναι ώρα για tapering

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2022.

Σε συζήτηση που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός αλλά και ανθεκτικός.

Το βασικό σενάριο είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν, υπογράμμισε. Ωστόσο, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να πιέζουν τον πληθωρισμό υψηλότερο και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε οι διαταραχές αυτές θα ξεπεραστούν, πρόσθεσε.

Αν η Fed διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κινηθούν σταθερά υψηλότερα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, τόνισε.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα συναντηθούν στις 2 με 3 Νοεμβρίου και θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε tapering του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε την Παρασκευή ότι είναι «ώρα για tapering».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v