Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: «Personae non gratae» οι πρέσβεις ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας

Οι πρέσβεις δέκα χωρών της Δύσης είχαν ζητήσει να απελευθερωθεί ο Τούρκος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά. Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τουρκία: «Personae non gratae» οι πρέσβεις ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει δέκα πρέσβεις –μεταξύ των οποίων αυτοί των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας- ως «personae non gratae», μετά την έκκλησή τους για απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι δέκα πρέσβεις πρέπει να χαρακτηριστούν αμέσως persona non grata. Θα το τακτοποιήσεις αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε συγκέντρωση στο Εσκή Σεχήρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις την Τρίτη για την «ανεύθυνη», όπως υποστήριξε, δήλωσή τους που ζητούσαν δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβαλά.

Στην έκκληση την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες αναφέρεται πως η υπόθεση του κ. Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας»· οι διπλωματικές αποστολές που τη μοιράστηκαν προκαλώντας την οργή της τουρκικής διπλωματίες είναι αυτές του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πέραν αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Καβαλά, ο οποίος χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, παραμένει στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και για φερόμενη συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί για οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί το 2019 πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (30ή Νοεμβρίου-2η Δεκεμβρίου), αν ο Τούρκος επιχειρηματίας και αντιπολιτευόμενος, ηλικίας 64 ετών, δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

Σασόλι: "Δεν θα τρομάξουμε"

Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι σε σχέση με τις αποφάσεις της Άγκυρας για τους δέκα Πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σασόλι με ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε ότι: «η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v