Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία σε πορεία για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1973

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη 7,25% φέτος. Σε ομιλία του για τον προϋπολογισμό ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία θα τρέξει με 6% του χρόνου. Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Η Βρετανία σε πορεία για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1973

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εργαστεί σε ένα «προκλητικό σκηνικό» αυξανόμενου πληθωρισμού, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.

Σε ομιλία του ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό -τον οποίο αναμένεται να συσφίγξει για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα σε καιρό ειρήνης-, ο Sunak εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα θα ανέλθει στο 6% το 2022 -που θα είναι η μεγαλύτερη από το 1973-, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 4% το 2022, σημείωσε ο υπουργός.

«Ο σημερινός προϋπολογισμός προσφέρει μια ισχυρότερη οικονομία για τον βρετανικό λαό, ισχυρότερη ανάπτυξη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμπτει ταχύτερα από τους μεγάλους ανταγωνιστές μας, ισχυρότερα δημόσια οικονομικά, με το χρέος μας υπό έλεγχο, ισχυρότερη απασχόληση, με λιγότερους άνεργους και περισσότερους ανθρώπους σε εργασία», είπε.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός «θα διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε βιώσιμο δρόμο», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του νωρίτερα την Τετάρτη. Ο Sunak είπε στους υπουργούς ότι τα μέτρα του στοχεύουν στην «προώθηση υψηλών δεξιοτήτων, υψηλής παραγωγικότητας και υψηλότερων μισθών» και θα «ανεβάσουν επίπεδο» τις σκληρά πληγείσες περιοχές της χώρας.

Το πραγματικό ποσοστό ανάπτυξης για φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένου ότι η ανεξάρτητη υπηρεσία δημοσιονομικής ευθύνης (OBR) είπε ότι της ζητήθηκε να οριστικοποιήσει την πρόβλεψή της για την οικονομία πριν οι μεγάλες ανοδικές αναθεωρήσεις τροφοδοτηθούν στα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη 7,25% φέτος.

Ο Sunak είπε:

  • Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 6% το 2022.
  • Η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.
  • 500 εκατ. λίρες θα διατεθούν για να βοηθήσουν τον κόσμο που κάνει αγώνα με το κόστος ζωής.
  • Η OBR αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 4% του χρόνου, διπλάσιος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.
  • Η ανεργία είναι πιθανό να κορυφωθεί στο 5,2%, πολύ κάτω από το επίπεδο των προηγούμενων υφέσεων.
  • Οι δαπάνες των υπουργείων θα αυξηθούν κατά 3,8% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Βουλής ή κατά 150 δισ. λίρες.
  • Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την υγεία θα είναι οι μεγαλύτερες από το 2010.
  • Τα μουσεία και οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν φορολογική απαλλαγή σχεδόν 250 εκατ. λιρών.

Τα μέτρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν τον τερματισμό του παγώματος των μισθών του δημόσιου τομέα που επέβαλε πριν από ένα χρόνο, μια μεγάλη αύξηση του εθνικού μισθού και δαπάνες συνολικού ύψους σχεδόν 31 δισ. λιρών για τα πάντα, από αθλητικά γήπεδα και μουσεία μέχρι την ασφάλεια των συνόρων και τα ιατρικά διαγνωστικά. Από αυτά, τουλάχιστον 5,9 δισ. λίρες είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Ο Sunak ανακοίνωσε μια σειρά νέων δημοσιονομικών κανόνων, που θα καθοδηγούν τις αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά στο μέλλον.

«Ο υψηλότερος δανεισμός σήμερα είναι απλώς υψηλότερα επιτόκια και ακόμη υψηλότεροι φόροι αύριο», είπε. «Έτσι πρέπει να ενισχύσουμε τα δημόσια οικονομικά μας, ώστε όταν έρθει η επόμενη κρίση, να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να δράσουμε».

Οι προβλέψεις για το χρέος δείχνουν ότι ο Sunak προσπαθεί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Εκτίμησε:

  • Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει το 82,5% φέτος, θα κορυφωθεί στο 85,7% το 2023-24 και στη συνέχεια θα μειωθεί τα τελευταία χρόνια της πρόβλεψης στο 83,3%.
  • Ο δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σε κάθε έτος της πρόβλεψης από 7,9% φέτος σε 3,3% το επόμενο έτος και στη συνέχεια σε 1,5% στο τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα.

Αναλυτικά τα μέτρα του προϋπολογισμού:

  • Ο εθνικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 6,6%, στις 9,50 λίρες ανά ώρα.
  • Τέλος στο πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα.
  • Δαπάνες 6,9 δισ. λιρών για τις περιφερειακές δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Δαπάνες 10,9 δισ. λιρών για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, έρευνα και ανάπτυξη.
  • 2,6 δισ. λίρες δαπανών για την εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.
  • Δαπάνες 3 δισ. λιρών για την ενίσχυση των δεξιοτήτων.
  • 850 εκατ. λίρες για γκαλερί και μουσεία. 700 εκατ. λίρες για αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v