Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Third Point πιέζει για διάσπαση της Shell

Τη διάσπαση του πετρελαϊκού κολοσσού και τη δημιουργία ενός νέου βραχίονα που θα κάνει επιθετικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτείνει το Third Point του Nτάνιελ Λεμπ.

Το Third Point πιέζει για διάσπαση της Shell

Η Shell δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε διάσπαση, καθώς το ακτιβιστικό hedge fund Third Point, το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη θέση, κατηγορεί τον πετρελαϊκό κολοσσό για ανακόλουθη στρατηγική.

Το Third Point, του οποίου ηγείται ο Ντάνιελ Λεμπ, προέτρεψε τη Shell να διασπαστεί σε «πολλαπλές αυτόνομες εταιρείες», συμπεριλαμβανομένου και ενός «legacy» βραχίονα που θα επικεντρωθεί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και το οποίο θα μπορούσε να «επιβραδύνει περαιτέρω τις κεφαλαιακές δαπάνες».

Το μερίδιό του ανέρχεται κοντά στα 750 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η κίνηση του hedge fund της Νέας Υόρκης έρχεται λιγότερο από έξι μήνες αφότου δικαστήριο της Χάγης διέταξε την αγγλο-ολλανδική εταιρεία να επισπεύσει τα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Είχε επίσης προηγηθεί μια επιτυχημένη ακτιβιστική εκστρατεία από το hedge fund Engine No 1 εναντίον της αντιπάλου της Shell στις ΗΠΑ, ExxonMobil.

Σε επιστολή προς τους μετόχους που έχουν δει οι Financial Times, το Third Point είπε ότι η Shell είχε «πάρα πολλούς ανταγωνιστές που την ωθούν προς πάρα πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ένα ασυνάρτητο, αντικρουόμενο σύνολο στρατηγικών που επιχειρεί να εξυπηρετήσει πολλαπλά συμφέροντα αλλά δεν ικανοποιεί κανένα».

Ενώ η «legacy» μονάδα της Shell θα μπορούσε να επικεντρωθεί στα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζει το Third Point, μια ξεχωριστή οντότητα θα πρέπει να εστίασει στην καθαρότερη ενέργεια, για να «συνδυάσει μέτρια έσοδα με επιθετικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα». «Η επιδίωξη μιας τολμηρής στρατηγικής όπως αυτή θα οδηγούσε πιθανότατα σε επιτάχυνση της μείωσης του CO2 καθώς και σε σημαντικά αυξημένες αποδόσεις για τους μετόχους, μια νίκη για όλους τους ενδιαφερόμενους», υπογραμμίζει η επιστολή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v