Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Το αυτί του Ερντογάν έτοιμος να τραβήξει ο Μπάιντεν

Στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον ομόλογό του από την Τουρκία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, θα είναι αυστηρός σε τρία μέτωπα τα οποία αναμένεται να συζητήσουν στο περιθώριο της συνόδου. Επαφές με Λάιεν-Ντράγκι.

G20: Το αυτί του Ερντογάν έτοιμος να τραβήξει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Κυριακή στη Ρώμη με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ανακοίνωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνάντηση αυτή προβλεπόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει «αύριο».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν έναν σύντομο χαιρετισμό σήμερα, στην έναρξη των εργασιών της G20.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και την αμυντική σχέση της με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας είναι τεταμένες, ιδίως μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης δέκα Δυτικών διπλωματών, μεταξύ των οποίων και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του μαικήνα φιλάνθρωπου και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Ο Καβαλά παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς δίκη, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Μπάιντεν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο, στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν δεν δέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο, όπως ήλπιζε εκείνος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο..

G20: Συνάντηση Ερντογάν με Λάιεν και Ντράγκι

Νωρίτερα, την πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του "σόφα γκέιτ" είχαν στην Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G20 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του G20, όπως αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση συζητήθηκαν οι κύριες προκλήσεις του G20 , θέματα διμερών σχέσεων όπως και η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Επίσης συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το Αφγανιστάν και η σταθερότητα στην Μεσόγειο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης.

Τετ α τετ  Μπάιντεν - Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και συζήτησαν τις προσπάθειες να μην επιτραπεί στη Ρωσία να χειραγωγεί τη ροή φυσικού αερίου, για να επιτύχει πολιτικούς στόχους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση αυτή έγινε στο περιθώριο της G20.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να χειραγωγεί τη ροή του φυσικού αερίου για επιβλαβείς πολιτικούς σκοπούς», σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v