Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρόμικο ρώσικο φυσικό αέριο ζεσταίνει την Ευρώπη

Η παγωνιά του χειμώνα σκεπάζεται με ένα σκοτεινό μυστικό στους αγωγούς. Οι αμφιβολίες για το ορυκτό καύσιμο-γέφυρα προς την πράσινη μετάβαση. Οι υποσχέσεις για το κλίμα, η ενεργειακή κρίση και η απειλή να ανατραπούν οι παγκόσμιες προσπάθειες στην COP26.

Βρόμικο ρώσικο φυσικό αέριο ζεσταίνει την Ευρώπη

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρώπης ξεκινούν συνομιλίες για το κλίμα στην COP26, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως πράσινους σούπερ-ήρωες, με βαρύγδουπες ομιλίες αλλά με ελάχιστα αποτελεσματική δράση, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές στη Γλασκώβη, η Γηραιά Ηπειρος αποφεύγει την παγωνιά του χειμώνα σε μεγάλο βαθμό χάρη στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, που συνοδεύεται από μεγάλες εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Οι μεγάλοι αγωγοί που ζεσταίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρουν φυσικό αέριο, την ώρα που η Ευρώπη απειλείται με ενεργειακή κατάρρευση καθώς οι τιμές κορυφώνονται.

Οι τεράστιες αυτές υποδομές μεταφέρουν ένα σκοτεινό μυστικό στην καρδιά τους, σε μια ήπειρο που υποτίθεται ότι παλεύει να φτάσει σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Οι μηχανικοί του κρατικού ενεργειακού γίγαντα της Ρωσίας Gazprom, που είναι επιφορτισμένοι με την παροχή φυσικού αερίου, βλέπουν τη δουλειά τους να περιλαμβάνει την απελευθέρωση τεράστιων νεφών υπερθερμαινόμενου μεθανίου κατά τη διέλευση από την Τούνδρα της Σιβηρίας προς την Ευρώπη.

Ενα περιστατικό στις 4 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συντήρηση ρουτίνας, είναι ενδεικτικό. Όπως το περιέγραψε αργότερα η εταιρεία, οι μηχανικοί βρήκαν ένα ελάττωμα αρκετά σοβαρό, ώστε να κλείσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Καθώς το μεθάνιο έχει πολύ περισσότερη δυναμική επίπτωση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα, ο συγκεκριμένος αγωγός είχε τη δυνατότητα να παγιδεύσει την ίδια ποσότητα θερμότητας όσο οι εκπομπές αέριων ρύπων από την καύση 350.000 βαρελιών πετρελαίου.

Την ίδια μέρα ο «τσάρος» του Κλίματος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς εμφανίστηκε σε οθόνες βίντεο για μια συνέντευξη στην οποία μίλησε για τις πιο φιλόδοξες πράσινες πολιτικές στον κόσμο.

Η Ευρώπη βασίζεται επί δεκαετίες στο εισαγόμενο αέριο από τη Ρωσία για την τροφοδοσία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τη λειτουργία κλιβάνων εργοστασίων και τη θέρμανση των σπιτιών.

Αυτή η εξάρτηση ήταν πολύ ξεκάθαρη τους τελευταίους μήνες. Η έλλειψη φυσικού αερίου ώθησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ και ανάγκασε ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν να λειτουργούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 και πιέζουν για παγκόσμια δέσμευση μείωσης των εκπομπών μεθανίου τουλάχιστον κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, η ενεργειακή σχέση Βρυξελλών-Μόσχας, που είναι συνδεδεμένη με χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγού φυσικού αερίου, είναι υπεύθυνη για μια από τις μεγαλύτερες συνεχιζόμενες μεταφορές ορυκτών καυσίμων στη Γη, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες εκπομπές αέριων ρύπων που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Το μεθάνιο είναι πολύ πιο επικίνδυνο τις δύο πρώτες δεκαετίες εκπομπής του στην ατμόσφαιρα, κατά τις οποίες οι εκπομπές της Gazprom το 2020 ξεπέρασαν το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ολόκληρης της πόλης του Παρισιού ή του κινεζικού βιομηχανικού κόμβου της Τιαντζίν.

Οι εκπομπές μεθανίου της Ρωσίας απειλούν να ανατρέψουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο διαχέεται πολύ πιο γρήγορα από το CO2, πράγμα που σημαίνει ότι η διακοπή των εκλύσεων θα μπορούσε να έχει ταχύτερη επίδραση στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μέτρο.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας εξέπεμψε 12,9 εκατομμύρια τόνους μεθανίου το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τους περισσότερους στον κόσμο. Οι ΗΠΑ ήταν δεύτερες, ακολουθούμενες από το μικρό κράτος της Κεντρικής Ασίας, το Τουρκμενιστάν.

 

* Βάσει των σεναρίων και των σχεδίων επί χάρτου, δεν είναι όλες οι χώρες εξίσου καλά σε θέση να ανταγωνιστούν σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με τη Ρωσία και την Ινδία να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v