Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση από 100 χώρες να σταματήσουν την καταστροφή δασών

Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Κολομβία και Ινδονησία, μεταξύ των κρατών που υπόσχονται να αντιστρέψουν την αποψίλωση δασών έως το 2030, την τρίτη μέρα της COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Με $19 δισ. στηρίζεται το πρότζεκτ.

Δέσμευση από 100 χώρες να σταματήσουν την καταστροφή δασών

Εκατό χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των δασών του κόσμου, έδωσαν στον εαυτό τους εννέα χρόνια για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών, σε μία σημαντική νέα δέσμευση στις συνομιλίες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Κολομβία και Ινδονησία, είναι μεταξύ των κρατών που δεσμεύονται να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης έως το 2030, την τρίτη μέρα της COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, σε μία πρωτοβουλία με επικεφαλής τον διοργανωτή του συνεδρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμπερίληψη της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας για την πρωτοβουλία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, μία περιοχή δάσους μεγέθους 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

H διεθνής δέσμευση θα υποστηριχθεί από 19,2 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, ανέφερε η Βρετανία. Ωστόσο, μόνο 7,2 δισ. από αυτά θα είναι νέα χρήματα, προερχόμενα από εταιρείες και φιλανθρωπίες και θα διατεθούν για την ενθάρρυνση της παραγωγής σόγιας και βοοειδών χωρίς αποψίλωση των δασών στη Νότια Αμερική και για την αύξηση των επενδύσεων στη φύτευση δέντρων και την προώθηση άλλων λύσεων βασισμένων στη φύση.

Εκτός από την ιδιωτική χρηματοδότηση, 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαθέσουν 12 δισ. δολάρια δημόσιους πόρους από το 2021 έως το 2025 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αποκατάσταση της γης και τη βοήθεια των αυτόχθονων κοινοτήτων. Αυτές οι συνεισφορές θα προέρχονται κυρίως από υφιστάμενες οικονομικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Aviva, Schroders και Axa, θα δεσμευθούν επίσης να εξαλείψουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

«Με τις άνευ προηγουμένου δεσμεύσεις σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και αντ' αυτού να γίνουμε θεματοφύλακάς της», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v