Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά τον Νοέμβριο το tapering η Fed

Kατά $15 δισ. μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα, ξεκινώντας τη σταδιακή απόσυρση της έκτακτης στήριξης. Συνεχίζει να βλέπει ως «παροδικές» τις πληθωριστικές πιέσεις. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αύξηση επιτοκίων, τόνισε ο Πάουελ.

Ξεκινά τον Νοέμβριο το tapering η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων $120 δισ. από τον Νοέμβριο με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.

Ωστόσο, η Fed επισήμανε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να είναι παροδικοί αλλά θα πρέπει να μετριαστούν για να υπάρξει πτώση στον πληθωρισμό. 

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά $15 δισ. τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία».

«Η Επιτροπή κρίνει ότι ανάλογες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα είναι κατάλληλες κάθε μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών αν αυτό απαιτείται από αλλαγές στο οικονομικό outlook» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%. 

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Πάουελ: Δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αύξηση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί ότι αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη για μια αύξηση επιτοκίων γιατί θέλει να δώσει χρόνο στην αγορά εργασίας να επουλώσει τις πληγές της, τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως «παροδικού» από τη Fed, o κ. Πάουελ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί της λέξης «παροδικός».

Όπως τόνισε, κάποιοι θεωρούν ότι σημαίνει κάτι βραχυπρόθεσμο, αλλά η Fed το βλέπει ως κάτι που δεν είναι μόνιμο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα καταστεί ένα μόνιμο στοιχείο, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ επισήμανε ακόμα ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανέκοψε την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μένουν εκτός της αγοράς εργασίας εν μέρει λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v