Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν αύξησε τελικά τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών και δεν έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παραμένουν στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Πότε μπορεί να αποφασίσει άνοδο των επιτοκίων.

Δεν αύξησε τελικά τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Σταθερά διατήρησε τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μία άνοδο που θα την έκανε την πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα διατήρησε ζωντανή την προοπτική, λέγοντας ότι πιθανότατα θα πρέπει να τα αυξήσει «τους επόμενους μήνες», εάν η οικονομία έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, επτά από τους εννέα υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ψήφισαν προς το παρόν να μην αυξηθούν. Ψήφισαν επίσης (6-3) υπέρ της διατήρησης του στόχου αγορών τίτλων στα 875 δισ. στερλίνες και εταιρικών ομολόγων στα 20 δισ.

Μόνο δύο μέλη της Επιτροπής -ο αναπληρωτής διοικητής Dave Ramsden και ο Michael Saunders- ψήφισαν υπέρ της ανόδου των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης (στο 0,25%).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιο κατηγορηματική σχετικά με την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει τα κίνητρα. Η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ είναι πολύ απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη χρονιά.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να φτάσει στο περίπου 4,5% τον Νοέμβριο και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προέβλεψε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Andrew Bailey.

Η στερλίνα υποχωρεί 1,2% έναντι του δολαρίου, στο $1,351 και 0,7% έναντι του ευρώ, στις £0,854 ανά ευρώ. Επίσης καταγράφει πτώση 1,4% έναντι του γεν, στα 153,86 γεν ανά στερλίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v