Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Stop στις παρεμβάσεις σε δικαστές ζητάει από την Πολωνία

Ακόμη ένας γύρος διαμάχης μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών για το κράτος δικαίου. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι δύο Πολωνοί δικαστές που απορρίφθηκαν για θέσεις, δεν έλαβαν δίκαιη ακρόαση από επιτροπή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Stop στις παρεμβάσεις σε δικαστές ζητάει από την Πολωνία

Η Πολωνία πρέπει να τερματίσει γρήγορα την πολιτική παρέμβαση στο δικαστικό της σύστημα, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ο πιο πρόσφατος γύρος διαμάχης μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών για το κράτος δικαίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το δικαστήριο αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι δύο Πολωνοί δικαστές που απορρίφθηκαν για θέσεις, δεν έλαβαν δίκαιη ακρόαση από επιτροπή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, η οποία έχει συγκροτηθεί για την επίβλεψη των αιτήσεων δικαστών.

«Δεν είναι ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που ιδρύθηκε με νόμο», ανέφερε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δικαστές που διορίζονται από τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, μετά από σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, ενός σώματος του οποίου τα νόμιμα μέλη εκλέγονται σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς και όχι από δικαστές.

«Η Πολωνία πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να επιλύσει την έλλειψη ανεξαρτησίας» του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, είπε το δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v