Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό χαμηλό χτυπάει η τουρκική λίρα

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 15% από 16%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.

Νέο ιστορικό χαμηλό χτυπάει η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα - με πτώση 1,1% φτάνει στις 10,17 λίρες ανά δολάριο, εν μέσω εκτιμήσεων για νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το νόμισμα έχει χάσει φέτος 27% έναντι του δολαρίου, λόγω ανησυχιών για πολιτικές παρεμβάσεις στην νομισματική πολιτική, τις συχνές εκκλήσεις του προέδρου της χώρας Tayyip Erdogan για χαμηλότερα επιτόκια καθώς και τις συχνές αλλαγές ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 15% από 16%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.

Η υποτίμηση της λίρας - η χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές - αυξάνει τις τιμές μέσω των εισαγωγών. Η λίρα πλήττεται επίσης από την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v