Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λατινική Αμερική: Σαρώνει ο πληθωρισμός, καμπανάκι ΔΝΤ

Αυξήσεις επιτοκίων και κίνδυνοι κρίσης-ντόμινο. Σε μια περιοχή με πολύ ψηλά επίπεδα ανισότητας, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη για τα φτωχά νοικοκυριά που ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος εισοδήματος σε τρόφιμα η τιμή των οποίων καλπάζει.

Λατινική Αμερική: Σαρώνει ο πληθωρισμός, καμπανάκι ΔΝΤ

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αυξήσουν τα επιτόκια πριν ανακάμψει πλήρως η οικονομική δραστηριότητα.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομική προοπτική της περιοχής (Regional Economic Outlook) δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται ο πληθωρισμός.

  • Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, ο μέσος πληθωρισμός στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό και το Περού (οι LA5) ήταν κάτω από τον μέσο όρο σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές .
  • Τώρα είναι υψηλότερο, κατά μέσο όρο στο 8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και στην περίπτωση της Βραζιλίας, ξεπερνώντας το 10,5%!
  • Στη Λατινική Αμερική, οι τιμές των τροφίμων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο στο καλάθι κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά μέσο όρο.
  • Για τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την κρίση του κορωνοϊού, οι υψηλότεροι λογαριασμοί τροφίμων αφήνουν λιγότερα χρήματα για άλλα αγαθά.

Σε μια περιοχή με τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

Η περιοχή έχει ένα βαρύ ιστορικό υψηλού και ασταθούς πληθωρισμού - μια πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες που μόλις πρόσφατα έχουν εδραιώσει την αξιοπιστία τους.

Αυτή η ιστορία μπορεί να οδήγησε σε πρακτικές "τιμαριθμικής αναπροσαρμογής" που θα μπορούσαν να "επιταχύνουν περαιτέρω τις τιμές", υποστηρίζει η ανάλυηση του ΔΝΤ.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες να σφίξουν γρήγορα και απροσδόκητα ως απάντηση στις εξελίξεις του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες, οδηγώντας σε εκροές κεφαλαίων.

Αυτό το πιθανό σοκ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να υποτιμήσει τα νομίσματα στη Λατινική Αμερική, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v