Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτο lockdown στην Αυστρία από Δευτέρα, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη σε γενικό «λουκέτο». Αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες. Απόφαση-ανατροπή από την κυβέρνηση, είχε επιβάλει περιορισμούς μόνο σε ανεμβολίαστους.

Τέταρτο lockdown στην Αυστρία από Δευτέρα, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Το τέταρτο εθνικό lockdown θα ζήσει η Αυστρία από Δευτέρα - γίνεται η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη σε γενικό «λουκέτο» από τότε που κυκλοφόρησε το εμβόλιο - καθώς η αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων Covid απειλεί να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου. Aναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες, όπως δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά της Covid από την 1η Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί ανάμεσά μας που δεν έχουν δείξει αλληλεγγύη», είπε ο καγκελάριος Alexander Schallenberg. «Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Η κίνηση σηματοδοτεί ανατροπή για την κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία έχει επιβάλει από τις αρχές της εβδομάδας περιοριστικά μέτρα μόνο σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες λοιμώξεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 1.600 ανά 100.000 ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, επιβαρύνουν τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια.

Απώλειες για τις μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown - η μετοχή της Lufthansa χάνει 3,8%.

Δεν αποκλείει κλείσιμο και η Γερμανία

Από το κακό στο χειρότερο πάει η κρίση του κορωνοϊού στη Γερμανία, με το σκηνικό να είναι εξαιρετικά δύσκολο ενόψει Χριστουγέννων.

«Είμαστε σε μία κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα», είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανό ένα νέο lockdown.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα νέα κρούσματα αυξάνονται ασταμάτητα, ενώ οι Αρχές καθυστερούν να δράσουν εν μέσω αλλαγής εξουσίας -οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κρούσματα και θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία της πανδημίας βρίσκεται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι δραματική. Τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 12 μέρες και τα νοσοκομεία θα κατακλύζονται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Michael Meyer-Hermann, ειδικό Ανοσολογίας στο Κέντρο Ερευνας Λοιμώξεων στο Braunschweig, ο οποίος βλέπει ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα. 

Οι αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα μπαρ και τα κλαμπ πρέπει να κλείσουν, καθώς συχνά είναι εστία μολύνσεων. Συνιστά επίσης τον περιορισμό της χωρητικότητας σε δημόσιες εκδηλώσεις και τον περιορισμό του αριθμού των μη εμβολιασμένων ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους. Αλλά οι αρχές προσπαθούν μέχρι στιγμής να αποφύγουν τέτοια δραστικά μέτρα.

«Το επείγον κύμα στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή δεν θα σταματήσει με τους εμβολιασμούς», καθώς χρειάζονται εβδομάδες για να αποκτήσουν οι άνθρωποι πλήρη προστασία, πρόσθεσε.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλήρεις σε ορισμένες περιοχές. Στο Βερολίνο, υπήρχαν διαθέσιμα 79 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τα 3,8 εκατ. κατοίκους της πόλης την Παρασκευή, ενώ στη Βρέμη υπήρχαν μόνο 5 κρεβάτια για τις 680.000 κατοίκους της. Και στη Βαυαρία την περασμένη εβδομάδα, δύο ασθενείς ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στην Ιταλία λόγω έλλειψης πόρων.

Η Γερμανία διαθέτει σήμερα σε όλη τη χώρα περίπου 31.700 κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων 9.400 εφεδρικές έκτακτης ανάγκης. Είναι περίπου 5.000 λιγότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το DIVI-Intensivregister.

Την Πέμπτη, η Γερμανία ανακοίνωσε 65.000 νέα κρούσματα, καταγράφοντας άλμα-ρεκόρ. Ακόμη 53.000 ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, οδηγώντας το επταήμερο ποσοστό ανά 100.000 σε νέο υψηλό.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v