Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προετοιμαστείτε για ακριβότερο και πιο… πικρό καφέ

Υπάρχει τεράστια έλλειψη της ποικιλίας arabica, αυτής που χαρίζει την καλύτερη γεύση και αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι ακριβότερες τιμές και η ανάμιξη.

Προετοιμαστείτε για ακριβότερο και πιο… πικρό καφέ

Οσοι αγαπούν τον καφέ έχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ανησυχούν. Η παγκόσμια έλλειψη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές. Παράλληλα, ο πρωινός καπουτσίνο μπορεί να αρχίσει να έχει πιο πικρή γεύση, για άλλους όμως λόγους.

Υπάρχει τεράστια έλλειψη της ποικιλίας arabica, αυτής που χαρίζει την καλύτερη γεύση και αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν παραγωγές ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντίξοες καιρικές συνθήκες και το 2022. Σύμφωνα με το Bloomberg μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει ο κλάδος.

«Δεν είναι βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», δηλώνει η Kona Haque επικεφαλής ερευνών της ED&F Man του Λονδίνου. «Είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα επόμενα δυο χρόνια».

Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις τιμές. Εχουν όμως και μια άλλη επιλογή: το «ξαδελφάκι» της arabica, την ποικιλία robusta. Κάποιοι ήδη αξιοποιούν περισσότερο αυτή τη φθηνότερη ποικιλία, η οποία ως τώρα χρησιμοποιούνταν στον στιγμιαίο καφέ, έχει περισσότερη καφεΐνη και δίνει πιο πικρή γεύση.

Η κρίση πηγάζει από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό arabica. Οι τιμές της ποικιλίας έχουν αυξηθεί 80% φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v