Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ για δεύτερη θητεία πρότεινε ο Μπάιντεν

Η Λάελ Μπρέιναρντ, η πιο μεγάλη ανταγωνίστριά του για την κορυφαία θέση στη Fed, προτείνεται για αντιπρόεδρος. «Mας καθοδήγησαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία και μας έβαλαν στον δρόμο της ανάκαμψης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάουελ για δεύτερη θητεία πρότεινε ο Μπάιντεν

Τον Τζερόμ Πάουελ προτείνει για δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Λάελ Μπρέιναρντ, η πιο μεγάλη ανταγωνίστρια του Πάουελ για την κορυφαία θέση, προτείνεται για τον ρόλο της αντιπροέδρου.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ «μάς καθοδήγησαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία και μας έβαλαν στον δρόμο της ανάκαμψης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και της Δρ Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στις σταθερές τιμές και στην παροχή πλήρους απασχόλησης θα καταστήσει την οικονομία μας πιο δυνατή από ποτέ».

«Μαζί, συμμερίζονται επίσης τη βαθιά μου πεποίθηση ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή καθώς και για το να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τους αναδυόμενους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Η απόφαση βάζει τέλος σε εικασίες μηνών σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναδιαμορφώσει τη Fed σε μία εποχή που η κεντρική τράπεζα συζητά ενεργά πώς να βελτιώσει τη νομισματική πολιτική, ενόψει των αναταραχών που σχετίζονται με την προσφορά και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

ΗΠΑ: Ο Πάουελ και Μπρέιναρντ δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό

Ο Πάουελ και η Λιέλ Μπρέιναρντ  επισήμαναν και οι δύο τις «καταστροφικές συνέπειες» που έχει ο υψηλός πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία και τις οικογένειες, ένδειξη ότι ο έλεγχος της αύξησης των τιμών ενδέχεται να αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Στις σύντομες δηλώσεις τους, μετά την ανακοίνωση του διορισμού τους, ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ τόνισαν και οι δύο ότι αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιπτώσεις στις οικογένειες, ιδίως σε εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές», είπε ο Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί», πρόσθεσε.

Ο διορισμός του Πάουελ και της Μπρέιναρντ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Πολλοί γερουσιαστές, όπως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ, οι Ρεπουμπλικάνοι Μιτ Ρόμνεϊ και Σούζαν Κόλινς και ο Δημοκρατικός Τζακ Ριντ έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ. Η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που πρόσφατα χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Πάουελ και τον επέκρινε για την ανεπαρκή πολιτική του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τον διορισμό του, αλλά θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού της Μπρέιναρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v