Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed κάνει λάθος και πρέπει τώρα να αυξήσει τα επιτόκια

Η προσέγγιση δύο σταδίων που έχει επιλέξει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν ταιριάζει σε περιόδους πληθωριστικού σοκ, υποστηρίζει ο Στίβεν Ρόουτς. Η λάθος πρόβλεψη και η ανάγκη για γρήγορη λήψη μέτρων.

Η Fed κάνει λάθος και πρέπει τώρα να αυξήσει τα επιτόκια

H συζήτηση στις ΗΠΑ για την παροδικότητα του πληθωρισμού έχει κριθεί, υποστηρίζει ο Στίβεν Ρόουτς. Όπως τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών στο Yale, η άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ανέμενε η Fed και οι μονίμως αισιόδοξες αγορές συνεχίζουν ακάθεκτες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Θεωρούν, όπως σημειώνει, ότι η Fed έχει τη σοφία και τα όπλα για να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, επειδή οι αξιωματούχοι της ανησυχούν εδώ και δύο δεκαετίες για τον κίνδυνο να περάσει η αμερικανική οικονομία μια «χαμένη δεκαετία» σαν αυτή της Ιαπωνίας, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποπληθωρισμό.

Όπως τονίζει ο κ. Ρόουτς, τούτο θα ήταν κατανοητό, αν η οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με μια κρίση τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρισκόταν ήδη σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Αλλά έχοντας εμμονικά το βλέμμα στραμμένο στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, η Fed αγνόησε τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού, σημειώνει.

«Και αυτό ακριβώς είναι που συνέβη», διαπιστώνει ο κ. Ρόουτς σε άρθρο του στο Project Syndicate. Όπως επισημαίνει, εξαιτίας της εκρηκτικής ανάκαμψης της συνολικής ζήτησης μετά το πέρας των lockdown, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες βρέθηκαν υπό τρομακτική πίεση. Οι παροδικές προσαρμογές στις τιμές απέκτησαν μόνιμο χαρακτήρα και πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πληθωριστικό σοκ, σημειώνει.

H Fed βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πρόκληση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζει ο κ. Ρόουτς, τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα. Πρώτον, ο τερματισμός των εξαιρετικά υποστηρικτικών νομισματικών πολιτικών δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν διορθώσεις στις αγορές. Δεύτερον, υπάρχει μια σύγχυση για το χρονοδιάγραμμα της ομαλοποίησης, πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιστρέψει η νομισματική πολιτική στο προ κρίσης πλαίσιο.

Ως τώρα, επισημαίνει ο κ. Ρόουτς, η κεντρική τράπεζα δεν ήταν ποτέ υπό πίεση για να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική. Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός της άφηνε άπλετο περιθώριο για να κινηθεί με σταδιακά βήματα. Αλλά τώρα η Fed καλείται να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική ενώπιον ενός πληθωριστικού σοκ. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα της σταδιακής προσέγγισης.

H Fed δεν έχει κατορθώσει, σύμφωνα με τον κ. Ρόουτς, να κάνει αυτή τη σημαντική διάκριση. Έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει και τώρα μια διαδικασία δύο σταδίων για την ομαλοποίηση της πολιτικής, ολοκληρώνοντας πρώτα τις αγορές ομολόγων και προχωρώντας κατόπιν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Αλλά ενώ η προσέγγιση αυτή είναι σωστή σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ένα πληθωριστικό σοκ την καθιστά αναποτελεσματική, υπογραμμίζει ο ίδιος. Mε τις πληθωριστικές πιέσεις να μετατρέπονται από παροδικές σε μόνιμες, τα επιτόκια πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, υποστηρίζει.

Ο ίδιος καλεί τη Fed να αλλάξει τρόπο σκέψης και να σταματήσει να υπερασπίζεται μια κακή πρόβλεψη, αυξάνοντας τα επιτόκια προτού είναι πολύ αργά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v