Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάζια για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έκανε άλμα στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Ιστορικό υψηλό για τις τιμές πρώτων υλών.

Γκάζια για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Αναπάντεχα ισχυρή επιτάχυνση για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, αν και οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών παραμένουν σε ιστορικά υψηλά σημεία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έκανε άλμα στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες - οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 53,2 μονάδες. Ηταν επίσης αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με την έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών οχημάτων εκτίναξαν τον δείκτη τιμών εισροών (των πρώτων υλών δλδ) στις 75,9 μονάδες από 73,2 - είναι το υψηλότερο από την έναρξη της έρευνας στα μέσα του 1998.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών - που είναι ο κυρίαρχος στην ευρωζώνη - αυξήθηκε στις 56,6 μονάδες, από 54,6 -υψηλότερα από τις προσδοκίες για πτώση στις 53,5. Ωστόσο, η αισιοδοξία υποχώρησε, καθώς τα lockdown έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις υπηρεσίες - ο δείκτης για τις προσδοκίες βυθίστηκε στις 66,6 μονάδες, από 69,0.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα μεταποίησης ενισχύθηκε στις 58,6 μονάδες, από 58,3.

Η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή και τα εργοστάσια μπόρεσαν να μετακυλήσουν μέρος της αύξησης-ρεκόρ του κόστους πρώτων υλών στους πελάτες. Ο δείκτης τιμών παραγωγής έκανε άλμα στις 74,3 μονάδες, από 72,6 - είναι το πιο υψηλό από τότε που η IHS Markit άρχισε να συλλέγει τα δεδμένα, πριν από 19 χρόνια.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα βελτιώθηκε επίσης τον Νοέμβριο. Ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) ανήλθε στις 52,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 52 τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v