Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πορτογαλία θέλει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις

Η Πορτογαλία κατέγραψε μια νέα κορύφωση 3.773 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ένα ρεκόρ εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

Η Πορτογαλία θέλει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις

Η Πορτογαλία προβλέπει να εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της με μια αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των μολύνσεων, που κατέγραψαν ένα νέο υψηλό σήμερα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Αυτή η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων θα επιταχύνει το σχέδιο εμβολιασμών «ώστε να φθάσει τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους με την τρίτη δόση τον Ιανουάριο», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέντα Σάλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τους δύο επόμενους μήνες, η χώρα θέλει να εμβολιάσει τους άνω των 65 ετών και εκείνους άνω των 50 ετών που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο Janssen. Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια τρίτη δόση.

Η Πορτογαλία κατέγραψε μια νέα κορύφωση 3.773 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ένα ρεκόρ εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

Η χώρα μετρά 681 ασθενείς που νοσηλεύονται, εκ των οποίων 105 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμοί που επίσης καταγράφουν άνοδο.

«Έχουμε μια πανδημία που συνεχίζει να αναπτύσσεται… Θα έχουμε προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα», τόνισε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο σε μια ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Περίπου το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, κάτι που επέτρεψε στη χώρα να άρει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλει κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, μπροστά σε αυτό το πέμπτο κύμα της επιδημίας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών, που θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με ειδικούς, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συνέστησε στα πολιτικά κόμματα να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη συναίνεση, η οποία θα επέτρεπε την εφαρμογή μέτρων έως τις επόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Η πολιτική συναίνεση επί του θέματος «είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022.

Διάφορα μέτρα έχουν αναφερθεί ήδη, μεταξύ άλλων η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα ή η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Εξάλλου, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβάλει εκ νέου ένα λοκντάουν και ότι τα όποια μέτρα θα στοχεύουν στο να «διαταράξουν όσο το δυνατό λιγότερο τη ζωή των πολιτών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v