Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν επιμείνει ο υψηλός πληθωρισμός

Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Υπέρ ενός ταχύτερου tapering τάχθηκαν κάποιοι αξιωματούχοι. Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η Fed έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν επιμείνει ο υψηλός πληθωρισμός

Αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχίες στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα για τον πληθωρισμό και τόνισαν ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια αν οι τιμές συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα. 

«Αρκετοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η Επιτροπή πρέπει να είναι προετοιμασμένη να προσαρμόσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι ανέμεναν ως τώρα οι συμμετέχοντες αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τα επίπεδα που είναι συμβατά με τον στόχο της Επιτροπής» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι θα υιοθετήσουν υπομονετική στάση όσον αφορά τα εισερχόμενα στοιχεία, τα οποία έχουν δείξει ότι ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 30 ετών. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι δεν θα διστάσουν να «αναλάβουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που θέτουν ρίσκα στους στόχους της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών και της πλήρους απασχόλησης».

Tα πρακτικά δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κυρίαρχησε στις συζητήσεις των αξιωματούχοων και φανερώνουν ότι κάποια μέλη της επιτροπής FOMC τάχθηκαν υπέρ μιας πιο γρήγορες περιστολής του ρυθμού αγοράς ομολόγων.

«Κάποιοι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι η μείωση του ρυθμού των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού κατά περισσότερο από 15 δισ. δολάρια κάθε μήνα μπορεί να είναι επιβεβλημένη ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να κάνει καλύτερες προσαρμογές στον στόχο για τα επιτόκια, ειδικά υπό το φως των πληθωριστικών πιέσεων» τονίζεται στα πρακτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v