Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι ΕΚΤ για μοχλευμένα δάνεια μεγάλων τραπεζών

Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse έχουν σημαντική έκθεση στις μοχλευμένες εξαγορές. Η χαλάρωση χαλάρωση προτύπων δανεισμού αποτελεί ”πηγή ανησυχίας”, λέει η ΕΚΤ, που φοβάται κύμα αθέτησης υποχρεώσεων και λαμβάνει μέτρα.

Καμπανάκι ΕΚΤ για μοχλευμένα δάνεια μεγάλων τραπεζών

Οποιος καεί με τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Επανέρχονται οι φόβοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με την έκθεση μεγάλων ευρω-τραπεζών σε μοχλευμένα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για επιχειρηματικές εξαγορές.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις μιας πιθανής βίαιης διαταραχής αθέτησης πληρωμών και χρεοκοπιών εταιρειών στην αγορά... αλά 2007-8, κάνει τους αξιωματούχους του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ να συζητούν τώρα τον περιορισμό των νέων συναλλαγών με υψηλή μόχλευση, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο μερίδιο των ισολογισμών ορισμένων μεγάλων τραπεζών που πρωταγωνιστούν σε αυτό το παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ανησυχίες για την επάρκεια διαχείρισης κινδύνου κορυφώνονται καθώς η απειλή ντόμινο είναι κάτι που έχουν ζήσει στο παρελθόν στην ΕΚΤ και να λάβουν προληπτικά μέτρα, ιδιαίτερα τώρα που ο πληθωρισμός προκαλεί εντάσεις καθώς οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια εντείνουν τα διλήμματα για την έκθεση των τραπεζών τόσο σε αυτό το παρακλάδι όσο και σε γενικότερο επίπεδο που αφορά "εταιρείες-ζόμπι" οι οποίες επιβιώνουν με δανεικά.

Η αγορά δανείων με μόχλευση έχει κλονιστεί φέτος, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς εταιρείες ιδιωτικών κεφαίων (private equity firms) αναζητούν προστασία από τον πληθωρισμό και προχωρούν σε cash out εταιρειών.

Στην Ευρώπη το νήμα της ανησυχίας ξεκινά από τη Deutsche Bank, όπως σημειώνει το Bloomberg η οποία έχει βασιστεί στα δάνεια με μόχλευση για εξαγορές, μια κερδοφόρα δραστηριότητα στο τμήμα επενδυτικής τραπεζική.

Η μονάδα μόχλευσης δανείων της Deutsche Bank απέφερε έσοδα άνω των 300 εκατ. δολ. το 2020, βοηθούμενη από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών του έτους, συμπεριλαμβανομένων δανείων 23 δισ. δολ. στην T-Mobile για την απόκτηση της ανταγωνιστικής Sprint, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η τράπεζα κατατάσσεται όγδοη στα δάνεια μόχλευσης των ΗΠΑ, από την ένατη θέση πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, και τέταρτη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα υπό τη σκιά της πανδημίας ανησυχούν την ΕΚΤ. Μία από τις ανησυχίες για τις ρυθμιστικές αρχές είναι τι θα γίνει εάν βρεθούν σε ύφεση. Ακόμη και προτού η πανδημία αυξήσει την προοπτική ενός κύματος εταιρικών χρεοκοπιών, η κεντρική τράπεζα είχε προτρέψει τις εταιρείες να είναι προσεκτικές στη χρηματοδότηση με μόχλευση.

Στην καθοδήγηση που εκδόθηκε το 2017, η ΕΚΤ όρισε τη χρηματοδότηση με μόχλευση ως δάνεια προς εταιρείες που έχουν ως αποτέλεσμα χρέος τετραπλάσιο των EBITDA. Τα πιστωτικά ανοίγματα όπου ο δανειολήπτης ανήκει σε έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς χορηγούς, όπως εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, εμπίπτουν επίσης στην επίμαχη  λίστα.

Οι συναλλαγές με "υψηλά επίπεδα μόχλευσης" σημαίνει χρέος που υπερβαίνει έξι φορές τα EBITDA κατά την έναρξη της συμφωνίας .

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν η Deutsche Bank και άλλες εταιρείες για δάνεια μόχλευσης.

Η Barclays Plc, η BNP Paribas SA και η Credit Suisse Group AG είναι από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους ανταγωνιστές της Deutsche Bank στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποτρέψει τη συσσώρευση «κινδύνων» στη χρηματοδότηση με μόχλευση διενεργώντας επιθεωρήσεις στις τράπεζες και λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα αναδοχής, τη διαχείριση του κινδύνου και την ανάληψη κινδύνων καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την Elizabeth McCaul. μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ανησυχούμε για τους αυξανόμενους κινδύνους», είπε σε ομιλία της την Τετάρτη. «Οι εκδόσεις μόχλευσης συνέχισαν να αυξάνονται στην Ευρώπη κι αλλού, και αυτό συνοδεύτηκε από χαλάρωση των προτύπων δανεισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v