Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην Ομικρον

«Ουσιαστική πτώση» της αποτελεσματικότητας των εμβολίων προβλέπει ο St. Bancel. Οι έρευνες θα δείξουν το ακριβές ποσοστό. Θα χρειαστούν μήνες για να παραχθεί σημαντική ποσότητα εμβολίων που θα στοχεύουν τη νέα μετάλλαξη, προειδοποιεί.

Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην Ομικρον

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προέβλεψε πως τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Ομικρον απ’ ό,τι προηγούμενα στελέχη της Covid-19 και προειδοποίησε πως θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές να παρασκευάσουν σε κλίμακα εμβόλια που να επικεντρώνονται στη νέα παραλλαγή.

Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει κανένας κόσμος, νομίζω, όπου η αποτελεσματικότητα είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι θα είναι μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται την ώρα που άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την ικανότητα των υπάρχοντων εμβολίων να παρέχουν προστασία από την Όμικρον.

Ο Bancel σημείωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις πριν περάσουν άλλα ένα-δυο χρόνια. Προειδοποίησε δε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες πριν ένα εμβόλιο που στοχεύει την Ομικρον να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

«Moderna και Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Μπορούμε όμως να έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις το καλοκαίρι; Και βέβαια», δήλωσε.

Προσέθεσε, όμως, ότι θα είναι ριψοκίνδυνο να γυρίσει όλη η παραγωγή της Moderna σε ένα εμβόλιο που στοχεύει την Ομικρον, σε μια στιγμή που κυκλοφορούν άλλες μεταλλάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v