Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα πληθωρισμού στο 4,3% στην Ελλάδα το Νοέμβριο, ρεκόρ στην ευρωζώνη

Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που σκαρφάλωσε στο 4,9%. Στην Ελλάδα βρίσκεται στο 4,3% ετησίως και στο 0,6% μηνιαίως, σύμφωνα με τη Eurostat.

Αλμα πληθωρισμού στο 4,3% στην Ελλάδα το Νοέμβριο, ρεκόρ στην ευρωζώνη

Κατά 4,9% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Η άνοδος είναι η πιο μεγάλη στην ιστορία της ευρωζώνης, ενώ ξεπερνάει τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 4,5%.

Η Ενέργεια αναμένεται να έχει καταγράψει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7% από 2,1% τον Οκτώβριο).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 4,3% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Υψηλό 29 ετών στη Γερμανία

Αλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία -σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Eίναι το πιο υψηλό από το καλοκαίρι του 1992 κι ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 5,6%.

Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 5,2% σε ετήσια βάση έναντι προσδοκίας για 5,1%, ενώ υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία -λιγότερο από τις προβλέψεις για πτώση κατά 0,3%. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού από τον φετινό Ιούλιο, στους οποίους περιλαμβάνονται η χαμηλή βάση του 2020, η προσωρινή μείωση φόρων και η πτώση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Σε υψηλό 13 ετών στη Γαλλία

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, καθώς η άνοδος των τιμών Ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης αντισταθμίστηκε από την πτώση του κόστους νωπών προϊόντων.

O ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 3,4%, υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 3,2% - ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2008. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Οκτώβριο - υποχώρησαν 0,4% σε μηνιαία βάση.

Υψηλό 30 ετών στην Ισπανία

Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 30 ετών (από το 1992), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής τη Δευτέρα. Σε μηνιαία βάση, κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.

Η αύξηση προήλθε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ από την άλλη, υπήρξε αναπάντεχη πτώση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v