Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ ζητά αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πιο ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση του χρέους ζητά από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι πρέπει να αλλάξει στους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ ζητά αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της κανόνες ώστε να στηρίζουν περισσότερο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας παράλληλα πιο ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση του χρέους.

Σε επιστολή της, η ΕΚΤ τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να είναι πιο απλοί, πιο διαφανείς και πιο προβλέψιμοι.

«Θα βοηθούσε αν οι κανόνες ήταν λιγότερο περίπλοκοι και στηρίζονταν λιγότερο σε ένα μη ορατό παραγωγικό κενό, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί με μια μεγαλύτερη εστίαση σε έναν κανόνα για τις δαπάνες ο οποίος δεν στηρίζεται σε ετήσιους υπολογισμούς» σημειώνει σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα.

Ο κανόνας για τις δαπάνες θα περιορίζει την άνοδο των κρατικών δαπανών όταν η οικονομία αναπτύσσεται πέραν του προσδοκώμενου και θα επιτρέπει υψηλές κρατικές δαπάνες όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι κατώτερη του προσδοκώμενου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί επίσης ότι μια ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη προσαρμογή του δημόσιου χρέους είναι σημαντική για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την επόμενη οικονομική κάμψη. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να επιτευχθεί μια τέτοια προσαρμογή» υπογράμμισε η ΕΚΤ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη» επισημαίνει στην επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v